<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus bezoekt regerings- en religieuze leiders Thailand

Sanne Gerrits 21 november 2019
image
Paus Franciscus is in gesprek met de hoogste boeddistische leider van Thailand, Somdej Phra Maha Muneewong (Foto: CNS photo - Paul Haring)

Paus Franciscus ontmoette donderdagochtend in Thailand de regeringsleiders en de boeddhistisch leider van het land.

De paus dankte de regeringsleiders en het Thaise volk voor het verwelkomen van migranten en vluchtelingen. Hij noemde migratie “één van de belangrijkste morele kwesties van deze tijd” en riep op tot grotere inspanningen om de migranten en arme bevolking te beschermen tegen mensenhandel.

Het gezicht van de maatschappij

“Het gaat niet alleen om de migranten,” zei hij. “Het gaat ook om het gezicht dat we onze maatschappij willen geven.”

Mensenhandel, in het bijzonder het verhandelen van vrouwen en kinderen voor prostitutie en huishoudelijk werk, is een groot probleem in Thailand, volgens de Verenigde Naties.

Nadat de paus het land feliciteerde met het houden van algehele verkiezingen, voor het eerst sinds de militaire coup van generaal Chan-ocha in 2014, richtte de paus zich op Thailand als een land van etnische, culturele en religieuze diversiteit. Ongeveer 90% van de bevolking is boeddhist.

Bezoek aan de hoogste boeddhistische leider

Vergezeld van zijn achternicht, zuster Ana Rosa Sivori die tijdens de pausreis als tolk fungeert, ging paus Franciscus van het Regeringsgebouw naar de Wat Ratchabophit Tempel om de hoogste religieuze leider van de Thaise boeddhistische gemeenschap, Somdej Phra Maha Muneewong, te ontmoeten.

De paus, zuster Sivori, de kardinalen en de gehele entourage van de paus trokken hun schoenen uit toen ze de tempel binnengingen. Het gebedshuis was gevuld met de geur van verse rozen en een groot gouden boeddhabeeld. De paus zat dichtbij de religieuze leider, terwijl zij spraken over de nood aan wederzijds respect en samenwerking om tolerantie en vrede te bevorderen.

Hoop en broederschap

“Religies die de naam waardig zijn,” aldus de paus, moeten “bakens van hoop en bevorderaars van broederschap zijn.”

De paus bedankte het Thaise volk voor de religieuze vrijheid die de katholieke minderheid (minder dan 1% van de bevolking) geniet.

En zoals hij deed met leiders van andere christelijke gemeenschappen en andere religies, moedigde hij katholieken en boeddhisten aan samen te werken aan projecten voor de armen en tegen milieuvervuiling.

Herinneringen aan Sint Johannes Paulus II

De 92-jarige boeddhistische leider haalde herinneringen op aan de ontmoeting in 1984 van St.-Johannes Paulus II en de toenmalige Thaise boeddhistische leider van Bangkok.

“De ontmoeting van die dag blijft in mijn geheugen gegrift staan omdat ik er ook bij was. De twee leiders spraken met elkaar en wisselden goede wensen uit op basis van ware compassie die beiden bezaten als eerbiedwaardige heiligen van twee religies met de gedeelde idealen van het verspreiden van oprechte en oneindige goede wil aan alles was leeft.”

Aan het einde van de ontmoeting gaven de paus en de boeddhistische leider elkaar hun zegen.

Lees hier meer over het programma van de pausreis naar Thailand en Japan

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.