<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus wil op tweede dag Mongolië-reis vooral wantrouwen tegen katholieken wegnemen

Cindy Wooden - CNS 2 september 2023
image
Paus Franciscus en kardinaal Giorgio Marengo, apostolisch prefect van Mongolië, poseren voor een foto met mensen die verzameld zijn buiten de Sint-Petrus en Pauluskathedraal in Ulaanbaatar. Foto: CNS - Lola Gomez

Op zijn tweede dag in Mongolië sprak de paus met politieke en religieuze leiders. Hij verzekerde dat de kerk geen politieke agenda heeft en dat de Mongoolse overheid dus niets te vrezen heeft van de kleine katholieke gemeenschap in het land.

In een land dat grenst aan zowel Rusland als China, en diepe banden heeft met beide, vertelde paus Franciscus de Mongoolse leiders dat hun land “een significante rol kan spelen in het hart van het grote Aziatische continent en op het internationale toneel”, met name op het gebied van vredesinspanningen.

Chinese bezoekers, ondanks verbod

In een land met slechts ongeveer 1.450 katholieken, kwamen slechts enkele honderden mensen naar het Sükhbaatar-plein buiten het Staatspaleis om de paus te zien.

image
Leden van een bereden erewacht, gekleed in harnas, rijden langs paus Franciscus en de Mongoolse president Ukhnaagiin Khürelsükh tijdens de officiële welkomstceremonie voor de paus op het Sükhbaatarplein in Ulaanbaatar. Foto: CNS - Vatican Media

Ondanks het verbod van de Chinese overheid was er ook een handjevol katholieken uit China gekomen, gekleed in jassen met ‘Love Jesus’ erop. Zij wilden geen interviews geven en vouwden hun kleine Chinese vlaggen op toen televisiecamera’s naderden.

Zorg voor milieu

Na het formele welkom op het plein had paus Franciscus een privéontmoeting met de Mongoolse president Ukhnaagiin Khürelsükh in een traditionele Mongoolse tent, een ger.

image
De ontmoeting tussen de paus en de president. Foto: CNS - Lola Gomez

Vervolgens sprak de paus een gehoor van plaatselijke leiders toe. Hij drong aan op zorg voor het milieu, en zei dat religieuze waarden een tegengif kunnen zijn voor “de dreiging van de consumentistische geest die grote onrechtvaardigheden creëert en leidt tot een individualistische mentaliteit, die weinig geeft om anderen en om gevestigde tradities.”

Katholieke missionarissen

Ook sprak de paus de hoop uit dat de Mongoolse overheid het gemakkelijker zou maken voor katholieke missionarissen om het land binnen te komen en hun werk te doen, niet alleen in evangelisatie, maar ook in onderwijs en een breed scala aan maatschappelijke diensten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vervolgens bezocht paus Franciscus de kleine katholieke gemeenschap van Mongolië en moedigde hen aan om vast te houden aan hun geloof en eenheid. De ontmoeting vond plaats in de Petrus- en Pauluskathedraal van Ulaanbaatar – een kathedraal in de vorm van een ger.

Niets te vrezen

Hij prees de inzet van de kerk voor de armen, en verzekerde dat de kerk geen politieke agenda heeft en dat regeringen niets te vrezen hebben van haar evangelisatiewerk.

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Bezoek van paus Franciscus aan de Sint-Petrus- en Pauluskathedraal. | Foto's: CNS - Lola Gomez

De paus benadrukte het belang van eenheid in de kerk, niet alleen als een kwestie van orde en respect, maar als een uitdrukking van geloof en liefde voor de Heer. Hij moedigde gelovigen aan om verenigd te blijven rond de bisschop en een synodale gemeenschap op te bouwen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.