<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Werken aan harmonie’: paus neemt afscheid van Mongolië met woorden van bemoediging

Cindy Wooden - CNS 4 september 2023
image
Op de derde dag van zijn bezoek aan Mongolië vierde paus Franciscus de Mis in het ijshockeystadion van Ulaanbaatar. Daar was een groot deel van de 1500 Mongoolse katholieken bij aanwezig. Foto: CNS - Lola Gomez

Aan het eind van zijn bezoek aan Mongolië riep paus Franciscus Mongoolse katholieken op om door hun daden te bewijzen dat missiewerk niet om ‘zieltjes winnen’ draait. “Christenen doen wat ze kunnen om het lijden van mensen te verlichten, omdat ze in de armen Jezus erkennen.”

Wantrouwen jegens de bedoelingen van katholieken in Mongolië was een onderwerp dat meer dan eens terugkwam tijdens paus Franciscus’ bezoek aan het Centraal-Aziatische land. Hij had het er al over bij zijn ontmoetingen met Mongoolse staatslieden en bracht dat wantrouwen opnieuw ter sprake bij een bijeenkomst met vertegenwoordigers van alle in Mongolië aanwezige religies.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daar stond paus Franciscus stil bij de geloofsvervolgingen die onder het zeventig jaar durende communistische bewind plaatsvonden. Vanaf eind jaren 1930 werden bijvoorbeeld duizenden boeddhistische monniken ter dood veroordeeld en vele kloosters gesloten.

‘Werken aan harmonie’

In aanwezigheid van onder meer boeddhisten, sjamanisten en protestanten bad de paus dat de herinnering aan historisch lijden alle Mongolen “de kracht zou geven om donkere wonden om te zetten in bronnen van licht”.

image
Paus Franciscus ontvangt een sjaal als geschenk van Choijiljav Dambajav, abt van een boeddhistisch klooster, bij de interreligieuze ontmoeting die deel uitmaakte van zijn bezoek aan Mongolië. Foto: CNS - Lola Gomez

Harmonie was het sleutelwoord op deze interreligieuze bijeenkomst. Paus Franciscus vroeg zich af “wie er meer dan gelovigen is geroepen om te werken aan harmonie” en noemde het veelbetekenend dat alle aanwezige leiders ervoor hadden gekomen om met elkaar in gesprek te treden.

“Als de leiders van alle landen zouden kiezen voor dialoog, zou dat een beslissende bijdrage zijn aan het beëindigen van de conflicten die nog steeds zoveel volkeren in de wereld teisteren”, zei hij.

Groeten aan China

Op zondag vierde de paus de Mis met honderden gelovigen. Dat deed hij in de Steppe Arena, normaal gesproken het ijshockeystadion van Ulaanbaatar. Hoewel katholieken van de Chinese Communistische Partij absoluut niet naar Mongolië mochten om de paus te zien, waren er toch enkele katholieke Chinezen aanwezig. Angstvallig probeerden zij uit het zicht van de camera’s te blijven.

image
Bij de pausmis in het ijshockeystadion van Ulaanbaatar waren ook enkele Chinese katholieken, ondanks het feit dat de Chinese overheid gelovigen verboden had om naar Mongolië te reizen voor het pausbezoek. Foto: CNS - Vatican Media

Aan het slot van de Mis riep de paus emeritus-kardinaal John Tong Hon en kardinaal-elect Stephen Chow, de huidige bisschop van Hongkong, bij zich. Vanwege de speciale status van Hongkong konden zij wél vrijelijk naar Mongolië reizen.

In hun aanwezigheid wilde de paus “een hartelijke groet overbrengen aan het nobele Chinese volk” en vroeg hij Chinese katholieken “om goede christenen en goede burgers te zijn”.

image
Geflankeerd door emeritus-kardinaal John Tong Hon en kardinaal-elect Stephen Chow, beiden uit Hongkong, bracht paus Franciscus een groet aan alle Chinese katholieken. Foto: CNS - Lola Gomez

Huis van Barmhartigheid

‘Goede christenen zijn’ was ook het thema bij paus Franciscus’ bezoek aan het Huis van Barmhartigheid, een gloednieuw missiehuis waar allerlei vormen van hulp samenkomen. Volgens de paus staan missionarissen in Mongolië voor de taak om “mythes te ontkrachten”, zoals het idee “dat de Kerk zich enkel inzet voor armen om mensen te verleiden om ‘lid te worden’”.

image
Paus Franciscus zegent het Huis van Barmhartigheid, een centrum waar de Mongoolse Kerk hulp aan onder meer armen en daklozen verleent. Foto: CNS - Vatican Media

“Christenen doen wat ze kunnen om het lijden van mensen te verlichten, omdat ze in de armen Jezus erkennen, en in hem de waardigheid van elk mens, geroepen om een kind van God te zijn”, benadrukte de paus.

Het Huis van Barmhartigheid was de laatste halte van Franciscus’ bezoek aan Mongolië, en een betekenisvolle: daarmee trad hij in de voetsporen van alle mannen en vrouwen die in dienst van de Kerk ooit naar het ontzagwekkende Mongolië getrokken zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.