<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Wij hebben elkaar nodig’: paus pleit voor broederschap tijdens interreligieuze ontmoeting

Salvatore Cernuzio 6 maart 2021
image
Paus Franciscus spreekt met religieuze leiders tijdens de interreligieuze ontmoeting in Ur. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De interreligieuze ontmoeting die vandaag in Ur plaatsvond, was een van de belangrijkste momenten van de pausreis naar Irak. Franciscus pleitte er voor broederschap en eenheid onder de mensen, en veroordeelde terrorisme dat in de naam van religie wordt gepleegd.

De stem van paus Franciscus wordt verstoord door de sterke wind, die baast over de vlakte van Ur, waar zich vandaag een van de belangrijkste momenten van de reis naar Irak afspeelde: een interreligieuze ontmoeting met een twintigtal christelijke, soennitische en sjiitische leiders, maar ook met vertegenwoordigers van de yezidi’s en andere religieuze minderheden.

Het thuis van Abraham

Ze werden door Franciscus bijeengebracht op deze oneindige vlakte, die ooit het thuis van Abraham was, aartsvader van de drie monotheïstische godsdiensten. Op deze plek ontving hij de roeping van God om zijn land te verlaten en een reis richting de redding te ondernemen. Op deze plek opende de vandaag een nieuwe weg voor gelovigen van alle godsdiensten, een weg in het kader van “dialoog”, “respect” en “vriendschap”.

De paus deed zijn oproep vanaf een kleine podium tegenover de antieke ruïnes, die door de Unesco tot werelderfgoed zijn uitgeroepen. De zesduizend jaar oude ruïnes werden in 1999 voor het bezoek van paus Johannes Paulus II gerestaureerd. Een reis die niet doorging door de tegenwerking van de toenmalige Iraakse president Saddam Hoessein.

‘Terreur schond onze waardigheid’

Voor de paus sprak, klaagde een Iraakse vrouw over de ongerechtigheden die haar volk, een plaatselijke minderheid, moest ondergaan. “Het terrorisme heeft onze waardigheid geschonden met brutaliteit”, vertelde ze.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tijdens de ceremonie werden gebeden in het Arabisch afgewisseld met lezingen uit de Bijbel en de Koran. Ook zong een koor liederen, terwijl op de achtergrond het geluid van een drone te horen was, die waakte over het gebied.

‘Erger dan de pandemie’

Er waaide een stevige wind vanuit de woestijn, waardoor zand bleef plakken aan kleding en telefoonschermen. De windvlagen speelden ook de kleren van de paus parten, die geen krimp gaf, zich bewust van zijn leidersrol en van dit belangrijke moment in zijn reis.

“Wij hebben elkaar nodig”, zei de paus. “De pandemie heeft ons laten inzien dat niemand zich alleen kan redden.” ‘Rennen voor je leven’ kan snel veranderen in “ieder voor zich”. Zonder eenheid zullen de mensen zich uiteindelijk tegen elkaar keren en dat zal “erger zijn dan de pandemie”, waarschuwde hij.

Broederschap nodig

In de huidige “storm” van de coronapandemie zullen het isolement, een wapenwedloop en ook een consumentisme of verafgoding van geld, die allen zorgen voor “ongelijkheid”, de mensen niet redden, maar verder uiteendrijven, aldus de paus.

Gebruik de pijltjes om te bladeren | Foto's: CNS Photo - Paul Haring

Er is broederschap nodig, vervolgde hij: die broederschap die het jihadistisch terrorisme heeft geprobeerd te vernietigen. “Vijandschap, extremisme en geweld zijn niet het beeld van een religieuze geest: ze verraden religie. En wij gelovigen kunnen niet zwijgen wanneer het terrorisme misbruik maakt van religie.”

Gebed voor erkenning vrijheid van godsdienst

De paus sprak ook over “de donkere wolken van het terrorisme, de oorlog en het geweld” die over Irak kwamen en etnische en religieuze gemeenschappen troffen. Hij vroeg om gebed voor allen die hebben geleden onder geweld en martelingen, voor alle vermisten en ontvoerden, opdat ze naar huis terug mogen keren. En hij bad voor erkenning van en respect voor de vrijheden van geweten en godsdienst, die “fundamentele rechten” zijn.

Belang van vrede en eenheid

Aan het einde van zijn toespraak wees Franciscus op het belang van vrede. “Er zal geen vrede zijn als volkeren hun handen niet uitsteken naar andere volkeren. (…) Vrede vraagt niet om overwinnaars, maar om broeders en zusters, die ondanks onbegrip en de wonden van het verleden, van het conflict naar eenheid lopen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een eenheid die de paus niet alleen voor Irak opriep, maar voor heel het Midden-Oosten, vooral voor Syrië.

‘Historisch evenement’

“Vandaag heeft een historisch evenement plaatsgevonden”, zei mgr. Bashar Warda na afloop in gesprek met KN. De aartsbisschop van Erbil wachtte al 22 jaar op deze ontmoeting, sinds het moment dat paus Johannes Paulus II naar Ur zou komen. “Vandaag is zijn wens in vervulling gegaan en dit zal als een van de grootste momenten van broederschap in dit land worden herinnerd.”

Na de ontmoeting in Ur keerde Franciscus terug naar Bagdad, om daar de Mis te vieren in de Jozefkathedraal. Hij zal de eerste paus zijn die concelebreert in de Chaldeeuwse ritus.

Salvatore Cernuzio, correspondent van Katholiek Nieuwsblad in Rome, reist met paus Franciscus mee door Irak. Op deze site zal hij dagelijks verslag uitbrengen van de belangrijkste gebeurtenissen van de reis, die vooral in het teken zal staan van de interreligieuze dialoog en het bemoedigen van de christelijke minderheden in het land

> Zie www.kn.nl/pausreis

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.