fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

EU behoudt toch haar gezant voor godsdienstvrijheid

Sanne Gerrits 9 juli 2020
image
Ján Figel, de Slowaakse politicus die de afgelopen jaren de positie van speciaal gezant voor de religieuze vrijheid bekleedde. Foto: Jan Ainali - Wikimedia commons CCBYSA

Er komt toch een nieuwe speciaal gezant voor vrijheid van Religie en Levensovertuiging binnen de Europese Commissie. Na het aflopen van het mandaat van EU-gezant Ján Figel afgelopen jaar, was lang onduidelijk of hij een opvolger zou krijgen.

Woensdag 8 juli twitterde Eurocommissaris Margaritis Schinas: “We hebben vandaag besloten om de functie van speciaal gezant voor de vrijheid van religie en Levensovertuiging buiten Europa te vernieuwen. Samen met @vonderleyen laat de komende aanstelling zien dat wij vastbesloten zijn om te verzekeren dat de rechten van alle geloven en levensovertuigingen wereldwijd worden gerespecteerd.”

Lobby

Er is lange tijd gelobbyd voor de verlenging van het mandaat, door religieuze en niet-religieuze organisaties, politici in Europese landen en binnen het Europees Parlement.

Juist nu zou Europa een helder signaal af moeten geven voor de godsdienstvrijheid, omdat die ook onder het mom van coronarestricties in steeds meer landen wordt ingeperkt, zo vindt onder andere Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.

Belangrijke EU-prioriteit

Vandaag wordt in de Europese Commissie het EU Jaarrapport over Mensenrechten en Democratie in de Wereld gepresenteerd.

In het hoofdstuk over vrijheid van religie en levensovertuiging wordt gesteld dat “vrijheid van religie en levensovertuiging een belangrijke prioriteit voor het externe mensenrechtenbeleid vormde” en “dat de EU een belangrijke pleitbezorger voor vrijheid van religie en levensovertuiging was in multilaterale fora”.

Het is nog niet duidelijk wie de opvolger van Ján Figel gaat worden.