Eric Holterhues is vandaag beëdigd als Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie. Hij is daarmee de eerste katholiek die namens die partij een senaatszetel bekleedt: “Als ik iets katholiek vind, dan is het wel het én-én.”
Na de provinciale verkiezingen bleef het lange tijd spannend of Eric Holterhues (51) de Eerste Kamer zou halen. Hij stond op de derde plaats van de kandidatenlijst, terwijl de ChristenUnie mogelijk maar twee zetels zou halen. Toen op 1 juni de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen officieel bekend werd gemaakt, bleek Holterhues toch een van de 75 Kamerzetels te mogen bekleden.
Als katholiek behoort hij tot een minderheidsgroep binnen de overwegend protestantse ChristenUnie, maar naar eigen zeggen voelt hij zich geen vreemde eend in de bijt bij de partij: de overeenkomsten zijn veel groter dan de verschillen, ziet hij.
“Er is veel meer wat ons verbindt dan wat ons scheidt, zoals de zeven werken van barmhartigheid, waar paus Franciscus een achtste aan heeft toegevoegd: de zorg voor de schepping”, vertelt Holterhues, die bijvoorbeeld ook parallellen ziet tussen het christelijk sociaal denken en het katholiek sociaal denken. “We hebben een andere bloedgroep; je kunt je focussen op de verschillen, maar de overeenkomsten zijn in de meerderheid.”
Holterhues krijgt heel wat grote uitdagingen in zijn portefeuille: hij gaat zich onder meer richten op economische zaken, financiën, klimaat, landbouw en infrastructuur. “Dat zijn best zware dossiers die bij uitdagende maatschappelijke kwesties horen”, zegt hij.
“De taak van de Eerste Kamer is om tot zorgvuldige wetgeving te komen; daar wil ik mijn steentje aan bijdragen”, vervolgt Holterhues. Daarnaast hoopt hij de verbinding te kunnen zoeken; volgens hem is dat waar zijn partij ook voor staat.
Als voorbeeld noemt hij het stikstofdossier. “Het is nooit natuur óf boer, maar altijd én-én”, zegt hij. “Als ik iets katholiek vind, dan vind ik het wel dat én-én. Ik denk dat wij goed zijn in de verbinding leggen. Daar wil ik me ook voor inzetten.”
Net als iedere dag is Holterhues de dag van zijn beëdiging begonnen met het bezoeken van een eucharistieviering. Hij denkt dat zijn geloof zeker een rol gaat spelen bij de manier waarop hij het senatorschap gaat aanvliegen. “De Mis komt van het Latijnse Missa, zending: vanuit de Mis word je uitgezonden in de wereld om dat wat je daar hebt gehoord in de praktijk te brengen.”
“Ik vond het heel mooi dat gisteren volgens het vaste leesrooster van de Kerk de Bergrede gelezen werd”, gaat hij verder. “Dat is echt een program voor mensen die zich in de politiek door christelijke waarden laten leiden.”