<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Onderzoek: vooral christenen stemmen nog CDA

Anton de Wit 7 november 2023
image
Een verkiezingsbord van het CDA, bij Silvode (Oude IJsselstreek), in 2010. Foto: Ziko - Wikimedia Commons

De partij die altijd een liever een brede volkspartij wilde zijn dan een christelijke partij, blijkt inmiddels toch vooral christenen aan te spreken. Liefst 85% van de mensen die van plan zijn bij de komende verkiezingen CDA te stemmen, is gelovig. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en het Nederlands Dagblad.

In 2021 was nog bijna een derde van de CDA-kiezers niet-religieus, dat aandeel is nu gehalveerd naar 15 %.

‘Kernelectoraat’

Pieter Jan Dijkman, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, noemt dat in het Nederlands Dagblad een logisch gevolg van het kleiner worden van het CDA als geheel, waardoor er een kerkelijk “kernelectoraat” overblijft.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Politiek filosoof Govert Buijs ziet ook de opkomst van Pieter Omtzigts Nieuw Sociaal Contract als een voor de hand liggende verklaring. “Met de partij van Omtzigt is er nu een alternatief voor het CDA, wat veel van het christendemocratische gedachtegoed wegheeft. Omtzigt is een oud-CDA’er, zonder dat hij het christelijke heel expliciet benadrukt. Voor niet-religieuze mensen is dat een veel logischer keuze dan het CDA”, aldus Buijs tegen het ND.

Populair onder voorgangers

De christelijke krant hield ook een peiling onder 800 voorgangers van verschillende kerken. Daaruit bleek dat het CDA onder die groep ook bovengemiddeld populair is: 10% van hen stemt momenteel op de partij van Henri Bontenbal. Dat geldt vooral voor voorgangers in de ‘mainstream’ denominaties: de rooms-katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.