<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Raad van Kerken roept politiek op tot bezorgdheid om Palestijnse christenen

Luuk van den Einden 1 december 2023
image
De Raad van Kerken heeft Nederlandse politici opgeroepen om aandacht te hebben voor de situatie van Palestijnse christenen. Foto: OSV News - Mohammed Salem, Reuters

De Raad van Kerken vraagt in een open brief aan Mark Rutte en enkele ministers uit zijn demissionaire kabinet aandacht voor Palestijnse christenen en het behoud van menselijkheid in de situatie aldaar.

De Raad van Kerken, die bestaat uit de katholieke Kerk en dertien andere lidkerken, heeft een brief geadresseerd aan demissionair premier Mark Rutte en de ministers Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Ollongren (Defensie) en Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, die overigens vanaf maandag met zwangerschapsverlof gaat).

De Raad vraagt deze politici om zich in te zetten voor christenen in de Palestijnse gebieden en Israël. “De leden van onze Raad van Kerken hebben niet alleen contacten met geloofsgenoten aldaar, maar ook met Palestijnse christenen die in Nederland leven. Wij delen in hun verdriet om de ramp die hen overkomt, we rouwen met hen om hun slachtoffers, we bieden waar mogelijk steun en hulp, en we bidden voor vrede.”

‘Voortwoekerende haat’

“Wij vragen u om u in te zetten voor het behoud van humaniteit”, zo luidt de oproep. “De gevechtspauze van deze dagen maakt duidelijk hoe groot de omvang van de aangerichte schade is, niet alleen materieel, door de vernietiging van grote delen van de steden in Gaza, maar vooral ook in het onnoemelijke menselijke leed.”

De Raad spreekt de vrees uit dat hoe langer de strijd voortduurt, hoe sterker “de al decennialang bestaande wederzijdse haat ook in opgroeiende jongeren voortwoekert”. Volgens de Raad zal dat uiteindelijk opnieuw tot geweld leiden.

Staakt-het-vuren

De schrijvers van de brief benadrukken dat zowel Joden als Palestijnen veilig in de regio moeten kunnen wonen. Ze pleiten er daarbij voor dat internationale onderhandelaars de mogelijkheden daarvoor onderzoeken.

Dat zal volgens hen “de redenen wegnemen waarom mensen vanuit een gevoel of ervaring van onveiligheid of discriminatie geen andere weg zien dan tot geweld te moeten overgaan”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tot slot voegt de Raad van Kerken zich bij de oproep tot een blijvend staakt-het-vuren. “We realiseren ons dat dit gezien de diepgewortelde haat niet gemakkelijk is, maar wij weigeren ons neer te leggen bij een nieuwe of verdere escalatie van het geweld.”

Lees hier de volledige brief.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.