<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Palestijnen en Israëliërs hoopvol na pausontmoeting: ‘De wereld luistert als hij spreekt’

Cindy Wooden - CNS 24 november 2023
image
Paus Franciscus in gesprek met Khadijah Darabieh, een vrouw die vanuit Gaza naar België gevlucht is. De paus had deze week ontmoetingen met Palestijnen en Israëliërs. Foto: CNS - Vatican Media

Tijdens twee aparte gelegenheden heeft paus Franciscus deze week Palestijnen en Israëliërs met familieleden in het conflictgebied ontmoet. Daarmee wil hij het signaal afgeven dat hij alle lijdende mensen nabij is, zonder partij te kiezen.

Bij de aankondiging van de ontmoeting benadrukte het Vaticaanse persbureau dat de ontmoetingen “uitsluitend van humanitaire aard” zijn. De paus plande de ontmoeting “om zijn spirituele nabijheid tot het lijden van allen te tonen”, aldus woordvoerder Matteo Bruni.

Staakt-het-vuren

De ontmoetingen waren gepland vóór de aankondiging van Qatar van een mogelijk vierdaags staakt-het-vuren voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen en om humanitaire hulp toe te laten tot Gaza. Dat staakt-het-vuren gaat naar alle waarschijnlijkheid vandaag in.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bruni citeerde de woorden die paus Franciscus op 12 november na het angelusgebed uitsprak: “Ieder mens – christen, jood, moslim – is heilig, is kostbaar in de ogen van God en heeft het recht om in vrede te leven.”

Twee ontmoetingen

In een Vaticaanse vergaderzaal ontmoette paus Franciscus een delegatie van tien Palestijnen met familieleden in Gaza. Suhair Anastas, die een dubbele Canadees-Palestijnse nationaliteit heeft, slaagde erin om 20 november met haar dochter Gaza te verlaten. De meeste andere leden van de delegatie hebben naaste familie in Gaza verloren, maar woonden daar niet toen het recente geweld begon.

image
Tijdens de ontmoeting met de Israëlische delegatie hoorde de paus de verhalen van gijzelaars die door Hamas ontvoerd zijn. Foto: CNS - Vatican Media

Onmiddellijk daarna ontmoette paus Franciscus in zijn residentie een delegatie van twaalf familieleden van Israëlische gijzelaars die op 7 oktober door Hamas naar Gaza waren ontvoerd. Onder de gijzelaars bevinden zich kinderen, jongeren en mannen en vrouwen met een gezin.

‘Beide groepen lijden’

“Ze lijden zoveel”, vertelde de paus woensdag toen hij tijdens de algemene audiëntie over die ontmoetingen sprak. “Ik heb gehoord hoe beide groepen lijden.”

Leden van beide delegaties hadden aparte ontmoetingen met de pers na hun gesprek met de paus. Beide delegaties hoopten op pauselijke bijval voor hun zaak – ofwel de vrijlating van de Israëlische gijzelaars, ofwel een einde aan de Israëlische militaire operaties in Gaza.

image
De leden van de Israëlische delegatie namen posters met daarop de namen en foto's van hun vermisten mee. Foto: CNS - Vatican Media

Moshe Leimbergs vrouw, hun zeventienjarige dochter Mia en zijn zwager en schoonzus werden gegijzeld. “Het is nu 47 dagen geleden en ik ben alleen”, vertelde hij tijdens de persconferentie. “Mijn leven is niet meer wat het was. Dat zal het ook nooit meer worden.”

Yehuda Cohen, wiens negentienjarige zoon werd ontvoerd, gaf aan “teleurgesteld” te zijn omdat de ontmoeting slechts twintig minuten duurde, waardoor niet alle verhalen gehoord konden worden. Rachel Goldberg, wier 23-jarige zoon gegijzeld is, was het niet eens met Cohen en benadrukte dat de ontmoeting met de paus waardevol was “omdat de wereld luistert als hij spreekt”.

De Israëlische delegatie riep niet alleen op tot de vrijlating van de gijzelaars, maar hoopte ook dat paus Franciscus zijn invloed zou aanwenden om het Rode Kruis of een andere humanitaire organisatie toe te staan de gijzelaars te bezoeken en ervoor te zorgen dat ze goed behandeld worden.

Genocide?

Leden van de Palestijnse delegatie, die uit zowel christenen als moslims bestond, hadden ook twintig minuten met de paus. Zij vertelden verslaggevers dat hij tijdens het eerste deel van de ontmoeting sprak over wat hij hoort van de katholieke parochie in Gaza.

“Ik weet dat mijn kind een gelukkig leven zal leiden in België. Maar wat zal het lot zijn van baby’s die in Gaza geboren zal worden?”
- Khadijah Darabieh

De leden van de delegatie benadrukten dat paus Franciscus luisterde naar hun verhalen over het lijden van de Palestijnen in Gaza, de bombardementen door Israël en het gebrek aan voedsel, water en elektriciteit. Volgens hen zei paus Franciscus toen: “Ik zie de genocide.”

Woordvoerder Matteo Bruni spreekt zijn twijfel over die woordkeuze uit. “Voor zover ik weet, heeft hij dat woord niet gebruikt”, zegt hij. “Hij gebruikte alleen termen die hij ook in het openbaar heeft gebruikt.” Het woord ‘genocide’ heeft paus Franciscus publiekelijk niet in de mond genomen.

image
Paus Franciscus in gesprek met de Palestijnse delegatie. Foto: CNS - Vatican Media

Baby’s

Shireen Awwad Hilal zei tijdens de persconferentie dat alle Palestijnen, niet alleen die in Gaza, de hoop verliezen. “We willen wel een staakt-het-vuren, maar wat komt er daarna?” De mensen willen vrede, maar “er moet gerechtigheid zijn, en dat is wat we echt hopen te bereiken. We weten nog niet hoe.”

Khadijah Darabieh, een vrouw uit Gaza die al negen maanden in België woont, vertelde verslaggevers wat ze aan paus Franciscus had verteld: “Ik ben een zwangere vrouw. Ik zal binnenkort bevallen en ik weet dat mijn kind een gelukkig leven zal leiden in België. Maar wat zal het lot zijn van baby’s die in Gaza geboren zal worden?”

https://www.kn.nl/donaties/

“Toen ik de paus ontmoette en hem het verhaal vertelde over de baby’s in Gaza, huilde hij en zei hij tegen me: ‘Ik zal bidden voor de kinderen in Gaza’.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.