<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Poolse bisschoppen verwijten politici angst voor migratie aan te wakkeren

KN Redactie 26 juli 2016
image
De Poolse president Duda woonde eerder dit jaar met zijn vrouw de heiligverklaring van Elisabeth Hesselblad en Stanislaus Papczynski op het Sint-Pietersplein bij. (Foto: AP)

De Poolse bisschoppen verwijten de politieke leiders in hun land vijandigheid ten opzichte van migratie aan te wakkeren. Ze doen dat in een verklaring die is gepubliceerd via de persdienst van de Heilige Stoel.

De verklaring komt kort voor het begin van de Wereldjongerendagen in Krakau.

0,4% immigranten

Slechts 0,4% van de huidige inwoners van Polen is immigrant, schrijven de bisschoppen, en de meesten van hen komen niet uit het Midden-Oosten maar uit buurlanden. Polen “ligt niet op de weg van de voornaamste migratiestromen in Europa”, aldus de bisschoppen.

‘Gebrek aan publiek debat’

Desalniettemin “bestaan er grote angsten” vanwege misverstanden over Polens situatie, vooral vanwege “het gebrek aan publiek debat”.

In de verklaring wordt gesteld dat het aantal asielaanvragen vanuit Syrië en Turkije in de afgelopen maanden is toegenomen.

“Het fenomeen van immigratie in het algemeen… is nieuw, anders, en vreemd aan de gemiddelde Poolse persoon”, stellen de bisschoppen. Ze doen de suggestie van onderricht aan het Poolse volk over religieuze en culturele diversiteit.

‘Oorlogen Midden-Oosten en Afrika’

De verklaring herinnert eraan dat de Poolse Kerk vorig jaar, in reactie op een oproep van paus Franciscus, toezegde “alles binnen haar macht te doen om vluchtelingen bij te staan in hun dramatische situatie”.

De bisschoppen wijzen erop dat de vloed van immigranten wordt aangejaagd door “oorlogen in het Midden-Oosten en in Afrika” en vragen de gelovigen om gebed voor herstel van de vrede in die gebieden. (CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.