fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pro Petri Sede: de ‘fanclub van de paus’ viert 150-jarig jubileum

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 december 2021
image
Vendeliers in de basiliek van Koekelberg. Ze dragen de vaandels van de verschillende afdelingen van Pro Petri Sede. Foto: Lieve Gorissen, Pro Petri Sede

De vereniging Pro Petri Sede vierde zaterdag haar anderhalve eeuwfeest. Wat ooit begon als een Belgische groep (zoeaven) in het pauselijke leger, is ontwikkeld tot een Benelux-vereniging die de paus een warm hart toedraagt en hem financieel steunt bij hulp aan mensen in nood.

Eigenlijk zou het jubeljaar vorig jaar gevierd worden, maar vanwege de coronapandemie werd het uitgesteld. Het feest was er afgelopen zaterdag niet minder om.

Jan Bedaf – de voorzitter van de Nederlandse afdeling kijkt tevreden terug op de viering in de basiliek van Koekelberg in Brussel: “De dag is goed verlopen. Er waren een kleine tweehonderd aanwezigen; dat is heel wat in deze coronatijd.”

‘Onder de indruk’

Van de drie uitgenodigde kardinalen, kwam alleen kardinaal Wim Eijk vanwege corona niet, hij werd vertegenwoordigd door de Bredase vicaris Paul Verbeek. Paus Franciscus stuurde een speciale gezant, kardinaal Mamberti, de perfect van de Apostolische Signatuur. Met de Belgische kardinaal Jozef de Kesel en onder andere vicaris Verbeek concelebreerde hij de Mis.

Een Nederlandse afstammeling van een pauselijke zoeaaf – Wim de Veth – speelde na afloop van de Eucharistieviering de pauselijke hymne op zijn saxofoon. “Men was hiervan zeer onder de indruk”, vertelt de voorzitter. “Ook het optreden van het zoeavenkorps uit Thuin was geweldig mooi. Dat mag zeker wel vermeld worden.”

‘Goeie katholieken’

Pro Petri Sedi heeft zo’n 1200 leden in de Benelux, waarvan ongeveer 280 Nederlanders. Ze halen geld op voor de paus via het tijdschrift dat ze uitbrengen. De vereniging tracht naar eigen zeggen iedere twee jaar ongeveer tweehonderdduizend euro bijeen te brengen.

Naast financiële steun willen ze de paus ook met gebed ondersteunen. Ieder jaar komen ze samen voor een Eucharistieviering en ook om elkaar te ontmoeten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bedaf: “Wie die vrijwilligers zijn? Het zijn allemaal goeie katholieken met allerlei achtergronden. Sommigen stammen af van de pauselijke zoeaven, anderen zijn pauselijk gedecoreerden en weer anderen zijn lid simpelweg omdat ze ‘fan’ van de paus zijn. Ikzelf ben al sinds 1985 lid. Het gaat er vooral om het pausdom te erkennen. Daarom ben en blijf ik lid.”

Toekomst

Op de vraag hoe de toekomst eruit ziet, zegt Bedaf: “Deze vereniging gaat niet verloren. De leden hebben banden uit het verleden of zijn lid uit liefde voor de paus. Er waren zaterdag toch ook twee vrij jonge gasten die helemaal uit Oude Tongen naar Brussel kwamen. En er waren ook jongeren uit Antwerpen. Dit zal altijd blijven bestaan, daar twijfel ik niet over.”

Zaterdagmiddag werd er een permanente tentoonstelling geopend over de pausen en Pro Petri Sede Benelux in de Brusselse Koekelberg Basiliek. Ook werd er een relikwie onthuld van Paus Johannes Paulus II.

https://www.kn.nl/donaties/