<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

De pauselijke zegen voor een piepjong Katholiek Nieuwsblad

Susanne Kurstjens 2 oktober 2023
image
In de editie van 13 maart 1984 werd verslag gedaan van de ontvangst van de toenmalige voorzitter (rechts) en toenmalige hoofdredacteur (links) van Katholiek Nieuwsblad en hun echtgenotes door paus Johannes Paulus II een week eerder. Foto: Archief KN

Een bijzonder moment zal het geweest zijn: nog geen jaar nadat in oktober 1983 het eerste nummer van Katholiek Nieuwsblad van de persen rolde, mochten de toenmalig hoofdredacteur en bestuursvoorzitter van de krant op 8 maart 1984 bij paus Johannes Paulus II op audiëntie komen.

De krant doet er een week later natuurlijk zelf verslag van. Daarin wordt melding gemaakt van het feit dat hoofdredacteur mr. Roozen en voorzitter mr. Willems (voornamen worden niet genoemd), “vergezeld van hun echtgenotes”, ontvangen werden door de Poolse paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Verheugd” was Johannes Paulus II met de oprichting van de katholieke krant die bedoeld was om het gat te vullen dat andere Nederlandse media lieten liggen als het om de verslaggeving van kerkelijk nieuws ging. En hij zegde natuurlijk zijn gebed en zegen toe voor het nog jonge Katholiek Nieuwsblad en haar medewerkers.

Gepolariseerd katholiek landschap

De Poolse paus liet overigens ook niet na om in te gaan op de moeizame positie waarin KN verkeerde in het gepolariseerde katholiek landschap van begin jaren tachtig, waarbinnen grote groepen mensen zich verzetten tegen het instituut Kerk en de kerkelijke hiërarchie.

“We moeten goed beseffen”, zei hij, “dat de Kerk van meet af aan een Kerk is geweest van gelovigen, belijders en apostelen en niet van critici.” Hij voegde er ook nog aan toe verdrietig te zijn over de protesthouding waar bepaalde groepen in ons land in bleven volharden. Duidelijke taal.

“Johannes Paulus II liet ook nog zien dat hij een aardig mondje Nederlands kon lezen”

Gelachen werd er gelukkig ook nog toen de paus aan de hand van een meegenomen KN-editie demonstreerde dat hij nog een aardig mondje Nederlands kon lezen.

Voornaamste taak KN

Johannes Paulus II sprak tijdens de half uur durende ontmoeting nadrukkelijk de wens uit dat Katholiek Nieuwsblad “het als zijn voornaamste taak zou beschouwen de integratie te bevorderen tussen twee aspecten van de Kerk: de Kerk als geloofsgemeenschap van gelovigen enerzijds en de hiërarchisch gestructureerde Kerk met als fundament de apostolische successie anderzijds”.

Bij het veertigjarig bestaan van KN, mogen we ons wederom bezinnen op die opdracht van de inmiddels heilig verklaarde paus.

Lees hier het genoemde artikel (PDF).

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.