fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Rome verwacht ten minste 100.000 mensen voor heiligverklaring Moeder Teresa

KN Redactie 2 september 2016
image
Een portret van Moeder Teresa vlak bij haar graf in Calcutta. (Foto: AP)

In Rome worden ten minste honderdduizend mensen verwacht voor de heiligverklaring van Moeder Teresa, komende zondag op het Sint-Pietersplein. In Nederland wordt een aantal Missen gevierd in het kader van de heiligverklaring.

Vaticaans woordvoerder Greg Burke zei vrijdag tegen journalisten dat voor de heiligverklaringsmis met paus Franciscus honderdduizend toegangskaarten voor het plein zijn uitgegeven. Hoeveel bezoekers er daadwerkelijk komen, kan men echter maandag pas zeggen, voegde hij toe. De Romeinse politie liet weten op ten minste honderdduizend bezoekers te rekenen, meldt KNA.

Premier Narenda Modri

Onder de pelgrims zijn de leden van de vijftien regeringsdelegaties die zich voor de plechtigheid hebben aangemeld. Onder hen is de Indiase premier Narenda Modri. Moeder Teresa verkreeg het Indiaas staatsburgerschap. Verder hebben zeshonderd journalisten van over de hele wereld voor zondag een accreditatie van het Vaticaan gekregen.

Uitzending heiligverklaring Moeder Teresa

In samenwerking met het Vaticaanse CTV zenden 120 zenders wereldwijd de heiligverklaring uit. In Nederland wordt deze niet live uitgezonden; wel is de Mis via de Duitse ZDF te volgen, die bovendien een programma over Moeder Teresa uitzendt.

Nederland: Missen rond heiligverklaring Moeder Teresa

In Nederland viert de nuntius, aartsbisschop Aldo Cavalli, zondag om 10.00 uur een Mis in het kader van de heiligverklaring in de Engelstalige Church of our Saviour aan de Bezuidenhoutseweg 157 in Den Haag.

Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam viert op vrijdag 9 september om 9.30 uur een Mis in het kader van de heiligverklaring in de HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam. En zaterdag 10 september viert mgr. Cavalli om 12.30 uur een Mis rond de heiligverklaring in de Amsterdamse Sint-Nicolaasbasiliek.

Zowel in Amsterdam als Rotterdam is een communiteit gevestigd van de Missionarissen van Naastenliefde.

In Rome

In Rome leidt kardinaal-vicaris Agostino Vallini vrijdagavond een avondgebed in de Sint-Jan van Lateranen. Zaterdag houdt paus Franciscus op het Sint-Pietersplein een speciale audiëntie in het teken van de nieuwe heilige.

Op maandag, de liturgische gedachtenis van Moeder Teresa, viert kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin een heilige Mis op het Sint-Pietersplein.

Duizend agenten

De Romeinse politie zet in verband met de heiligverklaring na zaterdagavond duizend agenten in rond het Sint-Pietersplein. Dat is de helft van het aantal agenten dat in het kader van het Jaar van Barmhartigheid in de hele stad Rome, de buitenwijken inbegrepen, wordt ingezet.

Op de avond zelf gelden overigens al verhoogde veiligheidsmaatregelen rond het Olympisch stadion, waar AS Roma een vriendschappelijke wedstrijd speelt tegen San Lorenzo de Almagro uit Buenos Aires, de favoriete voetbalclub van paus Franciscus. (KNA)

De vandaag verschenen editie van Katholiek Nieuwsblad staat in het teken van Moeder Teresa, met onder meer een exclusief interview met haar tweede opvolgster als overste van de Missionarissen van Naastenliefde, zuster Mary Prema.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21