fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ruim 50.000 jongeren nemen deel aan jongerenfestival Medjugorje

KN Redactie 7 augustus 2019
image
Enthousiaste pelgrims tijdens een eerdere editie van Mladifest, het jaarlijkse jongerenfestival in bedevaartsoord Medjugorje. Foto: flickr.com - CCBY Peter Siroki

Nog geen drie maanden nadat officiële bedevaarten naar Medjugorje werden toegestaan, vierden twee hooggeplaatste Romeinse geestelijken Missen in het Bosnische bedevaartsoord. Daar vond van 1 tot en met 6 augustus het jaarlijkse jongerenfestival Mladifest plaats.

Aan deze editie, de dertigste, namen meer dan vijftigduizend jongeren deel, meldt Vatican News. Volgens nieuwsdienst CNS waren het er zestigduizend, afkomstig uit 97 landen. Zij reflecteerden op Jezus’ uitnodiging aan zijn leerlingen, ‘Volg Mij’.

Zevenhonderd priesters in Medjugorje

Naast de jongeren waren veertien bisschoppen en aartsbisschoppen en ongeveer zevenhonderd priesters naar het bedevaartsoord afgereisd.

De openingsmis werd op 1 augustus gevierd door kardinaal Angelo De Donatis, de kardinaal die namens de paus het bisdom Rome bestuurt. Hij bracht de aanwezigen ook Franciscus’ groeten en diens zegen over.

‘God verricht wonderen’

De slotmis werd dinsdag gevierd door aartsbisschop Rino Fisichella. Hij staat aan het hoofd van de Pauselijke Raad voor Nieuwe Evangelisatie.

“Wil er iets gebeuren, dan moeten we iets offeren”, zei tijdens de slotavond van het festival. “Onze armoede, onze ellende, onze grenzen, onze tegenstellingen. Maar God zal alles veranderen omdat God wonderen verricht.”

Verder waren onder anderen de aartsbisschop van Sarajevo en de pauselijk nuntius in Bosnië mgr. Pezzuto en de pauselijk gezant voor Medjugorje, mgr. Henryk Hoser, aanwezig tijdens het festival.

‘Het geheim van Medjugorje’

Mgr. Hoser zei volgens CNS tijdens zijn preek op 3 augustus dat Medjugorje “een plaats van ontmoeting en kennen” is geworden. Hij voegde toe dat “het geheim van Medjugorje” een “onzichtbare werkelijkheid” is, “maar intens en zeer aanwezig”.

Goedkeuring voor officiële bedevaarten naar Medjugorje

Paus Franciscus gaf in mei toestemming voor officiële bisdom- en parochiebedevaarten naar Medjugorje. Tot dan toe waren alleen private bedevaarten toegestaan.

Het Vaticaan benadrukte dat de toestemming geen goedkeuring inhoudt van de Mariaverschijningen.

Mariaverschijningen

Sinds juni 1981 maken zes zieners uit Medjugorje melding van Mariaverschijningen. Drie van hen – van wie er inmiddels twee buiten Bosnië wonen – zeggen nog altijd dagelijks een verschijning te krijgen. De vierde zegt maandelijks een verschijning te krijgen, de laatste twee jaarlijks.

Bisschop Ratko Peric van Mostar, in wiens bisdom Medjugorje ligt, beschouwt de verschijningen net zo min als zijn voorganger als authentiek. Het definitieve oordeel over het fenomeen laat hij echter aan de Heilige Stoel.

Obstakel voor definitieve uitspraak

In een interview met het Poolse persagentschap KAI zei mgr. Hoser op 2 augustus: “De positie van de Heilige Stoel is helder uitgekristalliseerd en heeft twee aspecten: het pastorale aspect, dat volledig geaccepteerd is, en het doctrinaire, wat bestudering van de verschijningen betekent.”

“Het feit dat de verschijningen nog altijd doorgaan is het voornaamste obstakel voor een definitieve uitspraak, aangezien het moeilijk is om over iets te beslissen dat niet afgelopen is. Voor nu blijft de vraag van erkenning van de authenticiteit van de verschijningen in de handen van het staatssecretariaat liggen.”

Miljoenen pelgrims en opvallend veel bekeringen

Medjugorje trekt jaarlijks miljoenen bedevaartgangers. Er worden opvallend veel bekeringen gemeld. Ook heeft Medjugorje volgens Hoser al zevenhonderd roepingen opgeleverd.