fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘s Werelds kleinste prematuur geboren jongetje is nu veilig thuis

KN Redactie 27 februari 2019
image
Het Japanse jongetje had een geboortegewicht van 268 gram. AsiaNews

Hij werd in de 24e week van de zwangerschap geboren en was zo klein dat hij in de hand van een volwassene paste. Na vijf maanden in het ziekenhuis is dit Japanse jongetje nu echter gewoon thuis, meldt AsiaNews.

Het jochie geldt als de kleinste prematuur geboren baby die ooit groen licht van artsen heeft gekregen om het ziekenhuis te verlaten. Met een geboortegewicht van slechts 268 gram is hij voor zover bekend ook nog eens het lichtste prematuur geboren jongetje in die categorie.

De artsen van het universitair ziekenhuis waar hij verbleef, stelden dit met een beroep op een register van de Amerikaanse Universiteit van Iowa. Uit de daarin opgenomen gegevens blijkt dat de Japanse baby bij zijn geboorte zes gram lichter was dan de vorige recordhouder, een in 2009 in Duitsland geboren baby. De lichtste prematuur geboren baby die het overleefde überhaupt, was volgens het register overigens een Duits meisje, dat in 2015 ter wereld kwam.

“Ook klein geboren baby's maken een kans het ziekenhuis in goede gezondheid te verlaten”
- De behandelend arts

Het Japanse jongetje is inmiddels een week thuis. Hij eet normaal en weegt nu 3,2 kilo. Zijn moeder zei volgens AsiaNews: “Ik kan alleen zeggen dat blij ben dat hij zo groot is geworden want eerlijk gezegd was ik niet zeker dat hij het zou kunnen overleven.”

De arts die het behandelend team leidde, gaf aan dat hij de wereld wil laten weten “dat er een kans is dat baby’s het ziekenhuis in goede gezondheid zullen kunnen verlaten, ook al worden zij klein geboren”.

Prematuur geboren jongetjes hebben een lagere kans om het te overleven dan prematuur geboren meisjes. Waarom precies, is niet duidelijk. Er wordt wel gespeculeerd dat dit deels te maken kan hebben met de snelheid waarmee de longen zich ontwikkelen. Bij jongetjes verloopt die ontwikkeling trager dan bij meisjes. Het kindersterftecijfer van Japan hoort volgens UNICEF bij de laagste ter wereld.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21