<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Bijna een miljoen armen in Nederland

KN Redactie 23 november 2018
image
(Foto: flickr.com CCBY Dima Bushkov)

In Nederland leven ruim 980.000 mensen in armoede. Het percentage armen is gedaald sinds 2013, van 7,6% naar 6% in 2016. Bijstandsontvangers, niet-westerse migranten en alleenstaande moeders met minderjarige kinderen lopen het grootste risico op armoede. Die conclusies trekt het Sociaal en Cultureel Planbureau na onderzoek.

280.000 arme kinderen

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft ook naar afzonderlijke bevolkingsgroepen gekeken. 37% van de bijstandsontvangers, 16% van de niet-westerse migranten en 16% van de alleenstaande moeders met minderjarige kinderen leeft in armoede. In 2016 waren 280.000 kinderen in Nederland arm. Dat is bijna 9% van alle kinderen in het land. Een kwart van de kinderen met een niet-westerse achtergrond is arm; van de kinderen uit een bijstandsgezin leeft zelfs 55% in armoede.

Bij de ouderen bestaan grote verschillen in armoede. Van alle 65-plussers is 3% arm. Van de ouderen tot 75 jaar leeft slechts 2% onder de armoedegrens, maar bij de 90-plussers is dat 9%.

Niet-veel-maar-toereikend

Het in kaart brengen van het aantal armen deed het SCP door de minimale levensstandaard in 2016 te bepalen. Bij het bepalen van die standaard kijkt het SCP naar wat men minimaal nodig heeft voor basisbehoeften plus een minimum voor ontspanning en sociale participatie. Dat noemt het SCP het niet-veel-maar-toereikendbudget. Geld voor familiebezoek of een sportabonnement valt daar wel onder, maar een auto of vakantie bijvoorbeeld niet.

Het SCP heeft het niet-veel-maar-toereikendbudget bepaald op 1135 euro per maand voor alleenstaanden; voor twee volwassenen is dat budget 1555 euro.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.