fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Helder, maar niet kinderachtig: zorgorganisatie biedt Bijbel voor mensen met beperking

Luuk van den Einden 9 juni 2022
image
De Philadelphia Bijbel bevat 77 bijbelverhalen waarin hoop, bemoediging en talentontwikkeling centraal staan. Foto: Stichting Philadelphia Zorg

Zorgorganisatie Philadelphia brengt een Bijbel gericht op verstandelijk beperkte mensen uit. Het boek bundelt 77 bemoedigende bijbelverhalen met hoop en talentontwikkeling als rode draad.

Met de Philadelphia Bijbel – Hoopvolle verhalen voor jou wil de zorgorganisatie de Bijbel toegankelijker maken voor mensen met een verstandelijke beperking. De uitgave is een bundel van 77 geïllustreerde verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament. De Philadelphia Bijbel is zowel geschikt om zelf te lezen als om voorgelezen te worden.

Geen kinderbijbel

Woordvoerster Annelies van Ek legt uit waarom het belangrijk is dat verstandelijk beperkte mensen toegang hebben tot een Bijbel die specifiek voor hen geschreven is. “De ‘gewone’ Bijbel en de Bijbel in Gewone Taal zijn voor hen vaak iets te ingewikkeld. Voor deze groep worden ook wel kinderbijbels gebruikt, maar dat past niet bij volwassenen: deze Bijbel is niet kinderachtig, maar echt voor de doelgroep.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In onze uitgave gebruiken we korte zinnen en heldere taal, maar moeilijke passages zijn er niet simpelweg uitgeknipt, zoals in kinderbijbels wel vaak het geval is”, vervolgt Van Eck. De illustraties in de Bijbel zijn gemaakt door deelnemers van de dagbestedingsateliers van Philadelphia. “We vroegen cliënten die kunnen tekenen of schilderen om illustraties te maken bij de verhalen die hen aanspreken. Bijna elk verhaal gaat vergezeld van een illustratie.”

YouTubevideo’s

Het idee voor de speciale Bijbel ontstond helemaal aan het begin van de coronapandemie, toen duidelijk werd dat ook de dagbestedingen van de organisatie dicht moesten. “We vonden dat onze cliënten daarom wel wat hoop konden gebruiken”, zegt Van Ek. Op Hallo Thuis, het YouTubekanaal van Philadelphia, verschenen allerlei filmpjes voor mensen met een verstandelijke beperking. Een van de rubrieken was het voorlezen van een bijbelverhaal.

image
De illustraties in de Bijbel zijn verzorgd door deelnemers van de dagbestedingsateliers van de organisatie. Foto: Stichting Philadelphia Zorg

De drijvende kracht daarachter is de in december 2021 overleden theoloog René Grotenhuis, die de bijbelverhalen op een passende manier herschreef en voorlas in de video’s. “Zo ontstond een hele stapel verhalen”, zegt Van Ek. “Dat vonden wij zo waardevol dat we besloten die te bundelen.”

Talentontwikkeling

Bij de selectie van de 77 verhalen was in ieder geval belangrijk dat die hoop en bemoediging moesten uitstralen en over talentontwikkeling moesten gaan, “omdat ons standpunt is dat iedereen ertoe doet en iedereen talent voor iets heeft”, aldus Van Ek.

Om recht te doen aan de Bijbel als geheel, bevat de bundel twee verhalen die niet in de YouTubeserie zijn langsgekomen: Gods opdracht aan Abraham om Isaak te offeren en Zijn belofte om een Lam te zenden (Genesis) en de nieuwe wereld uit de Openbaring.

https://www.kn.nl/donaties/

De Philadelphia Bijbel is breed in te zetten en geschikt voor christenen van verschillende denominaties. Volgens Van Ek is de Bijbel in ieder geval goed ontvangen door de doelgroep: “De voorzitter van onze cliëntenraad zei dat hij het fijn vindt om een Bijbel te hebben die specifiek op hem is gericht, met verhalen die hij zelf kan lezen.”

De Bijbel is verkrijgbaar via de website van Philadelphia.