<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Hulpbisschop Woorts bij Nationale Iftar: ‘Dit draagt bij aan verwantschap ondanks verschillen’

Luuk van den Einden 14 april 2023
image
Bij de Nationale Iftar ontmoeten moslims, christenen en mensen van andere achtergronden elkaar om samen een maaltijd te delen. Volgens hulpbisschop Herman Woorts draagt de ontmoeting bij aan "onderlinge verwantschap". Foto: Nationale Iftar

De Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts vertegenwoordigde dinsdag katholiek Nederland bij de Nationale Iftar. Samen met andere prominente niet-moslims was hij uitgenodigd om de ramadanvasten te breken: “We willen ons allemaal inzetten voor die ene samenleving, ons gezamenlijke Nederland.”

Voor de zevende keer organiseerden de Nederlands-Turkse Ondernemersvereniging en het Contactorgaan Moslims en Overheid de Nationale Iftar, die dinsdag plaatsvond in een hotel in Scheveningen.

Vasten verbreken

Daarvoor waren afgevaardigden van de regering en vertegenwoordigers van diverse religieuze gemeenschappen uitgenodigd. Onder de tweehonderd genodigden waren daarnaast ook leden van maatschappelijke organisaties en ambassadeurs van een aantal landen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De iftar is de maaltijd waarmee moslims tijdens de ramadan de vasten verbreken, wat na zonsondergang gebeurt. De ramadan, die op 22 maart begon en tot 20 april duurt, viel dit jaar gedeeltelijk samen met de katholieke Veertigdagentijd.

Vertrouwen en geloof

Het thema van de Nationale Iftar was ‘de kracht van vertrouwen en geloven’. De organisatie benadrukt daarmee dat het geloof kracht en inspiratie aan gelovigen geeft, ook om goed met elkaar samen te leven en samen te werken. Volgens de islamitische rechtsgeleerde Haluk Songur is het “van cruciaal belang” om de “kloof tussen wettelijke en ethische normen te overbruggen” met een “alomvattende aanpak die gebaseerd is op vertrouwen en geloof”.

Tijdens de maaltijd kwamen ook verschillende sprekers aan het woord. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), vertelde daarbij dat vertrouwen en openheid naar elkaar nodig zijn om van samen eten een feest te maken. “Wij hebben allen bronnen nodig om kracht en inspiratie uit te putten voor vertrouwen en geloof.”

‘Zeer verrijkend’

Namens de katholieke Kerk waren de Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts en Berry van Oers – de bisschop-referent en de beleidsadviseur voor de interreligieuze dialoog – present. “Deze bijeenkomst heb ik als zeer verrijkend ervaren, ook de door gesprekken met mijn tafelgenoten die van heel verschillende achtergronden zijn, maar die zich allemaal willen inzetten voor die ene samenleving, ons gezamenlijke Nederland”, vertelt bisschop Woorts.

Woorts is al ruim tien jaar bisschop-referent voor Kerk en Jodendom, maar het referentschap voor de interreligieuze dialoog bekleedt hij pas sinds 2019. “Deze iftar draagt er zeker aan bij dat er meer bekendheid met elkaar is, dat dat groeit en – ondanks alle verschillen – ook verwantschap”, zegt hij. “Vooral dankzij ons geloof in de ene Schepper en dat wij barmhartig dienen te zijn voor onze medemens.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tijdens de Nationale Iftar werd ook een vredesprijs uitgereikt. Minister Franc Weerwind overhandigde die aan Mirjam Ateş-Snijdewind, voorzitter van Religies voor Vrede. Ateş-Snijdewind, volgens Weerwind “een ervaren vredestichter”, zet zich al decennia in voor interreligieuze ontmoetingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.