fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Man Asia Bibi vraagt westerse landen om hulp

KN Redactie 4 november 2018
image
Ashiq Masih met zijn dochter Eisham, tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk eerder dit jaar. (Foto: CNS Photo - Simon Caldwell)

De man van Asia Bibi heeft de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk om hulp gevraagd, meldt de BBC.

In een videoboodschap zegt Ashiq Masih te vrezen voor de veiligheid van zijn gezin als zij in Pakistan blijven. Hij vraagt de Britse premier Theresa May om hulp bij het verlaten van het land “en ons voor zover mogelijk vrijheid te verlenen”. Zaterdag werd al bekend dat Bibi’s advocaat na doodsbedreigingen Pakistan heeft verlaten.

Onlusten na vrijspraak Asia Bibi

Asia Bibi werd deze week door het Hooggerechtshof vrijgesproken van godslastering, waarvoor zij in 2010 ter dood was veroordeeld. Nadat het vonnis bekend werd, braken onlusten uit in verschillende Pakistaanse steden.

Om daar een eind aan te maken, sloot de Pakistaanse regering vrijdag een deal met de moslimextremistische partij TLP. Als onderdeel daarvan is Bibi’s naam volgens AsiaNews op de Exit Control List geplaatst, om te voorkomen dat zij Pakistan verlaat. Ook zal de regering een petitie voor herziening van Bibi’s vrijspraak niet tegenwerken.

‘Overeenkomst had nooit gesloten moeten worden’

De vrijspraak zorgde voor “een straal van hoop”, zei Masih zaterdag in een interview met Deutsche Welle. Die hoop is echter voorlopig de bodem ingeslagen: “Ze zal in de gevangenis moeten blijven tot de herzieningspetitie een uitkomst heeft gekregen.”

Hij roept de regering op de veiligheidsmaatregelen voor zijn vrouw te vergroten. “De situatie is gevaarlijk voor Asia. Ik heb het gevoel dat haar leven niet veilig is.”

Masih zei ook dat de overeenkomst tussen de regering en de TLP hem doet “huiveren”: “Mijn gezin is bang, mijn verwanten zijn bang en mijn vrienden zijn ook bang. Deze overeenkomst had nooit gesloten moeten worden.”

De situatie is “erg gevaarlijk” voor hem en zijn gezin, zegt hij. “We hebben geen veiligheid en verbergen ons hier en daar, vaak van locatie veranderend.”

‘Ik stel al mijn vertrouwen op God’

Hij noemt de leden van het Hooggerechtshof die tot de vrijspraak van Asia Bibi besloten “erg moedig”, maar vreest de druk die radicale geestelijken zullen uitoefenen als de petitie voor herziening behandeld wordt.

“Ik zal die dag erg bang zijn om er naartoe te gaan. Maar ik denk dat God ons heeft beschermd en Hij zal ons ook blijven beschermen. Ik stel al mijn vertrouwen op God.”