<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Nieuwe Theoloog en Jonge Theoloog des Vaderlands bekendgemaakt

Luuk van den Einden 30 oktober 2023
image
De oud-katholieke diaken en jongerenwerker Thelma Schoon (27) is benoemd tot Jonge Theoloog des Vaderlands. Predikant Kees van Ekris is Theoloog des Vaderlands geworden. Foto: Nacht van de Theologie

De 27-jarige oud-katholieke diaken Thelma Schoon is vrijdag de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands geworden. Diezelfde dag is de protestantse predikant Kees van Ekris verkozen tot de nieuwe Theoloog des Vaderlands.

Beide titels werden tijdens de Nacht van de Theologie in de Jacobikerk in Utrecht uitgereikt. Van Ekris is de opvolger van VU-hoogleraar Katja Tolstoj en Schoon neemt het stokje over van Tabitha van Krimpen. Ze zullen zich allebei een jaar lang als ambassadeur inzetten om de waarde en het belang van theologie uit te dragen.

Van Ekris is werkzaam voor een protestantse zendingsvereniging. Daarnaast doceert hij homiletiek aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven en is hij ook betrokken bij verschillende podcasts van de EO, waaronder Moderne profeten.

Overtuigend inzicht

Thelma Schoon was een van de zes jongeren die genomineerd was voor de titel Jonge Theoloog des Vaderlands. De rooms-katholieke Romy Sloot heeft daarmee net naast de winst gegrepen. Volgens het juryrapport wist Schoon te overtuigen met haar vermogen om theologisch inzicht te koppelen aan de praktische inzet daarvan in de samenleving.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op de website van de oud-katholieke kerk geeft Schoon aan dat ze uitkijkt naar haar jaar als Jonge Theoloog. “Ik ben dankbaar voor het ontvangen van deze titel en heb zin in wat komen gaat.”

‘Project Levenskunst’

Schoon wil zich in die tijd bezighouden met haar ‘Project Levenskunst’, waarbij ze in gesprek wil met kloosterlingen. Op basis daarvan is ze van plan om brieven te schrijven aan allerlei geadresseerden.

“Ik wil laten zien dat het mogelijk is om jong te zijn, midden in de wereld te staan en dat je tegelijkertijd christen kunt zijn”, legt ze uit. “Dat jongeren openlijk hun geloof kunnen ervaren, dat wil ik laten zien.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.