<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Onderzoek naar invloed geloof op omgang met problemen

KN Redactie 2 juni 2020
image
Foto: Nik Shuliahin – unsplash.com

Ziekte, overlijden van een geliefde of andere ingrijpende gebeurtenissen als het verlies van werk en inkomen. Iedereen komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe ga je daarmee om en in hoeverre heeft je christelijke geloof invloed op de manier waarop je daarmee omgaat?

Het zijn vragen waar het Kennisinstituut christelijke ggz (Kicg) momenteel onderzoek naar doet. Het instituut is gespecialiseerd in onderzoek naar geloof en zingeving in relatie tot de psychische gezondheid van mensen.

Meer aandacht voor religieuze beleving

Rector van het Kicg, Hanneke Schaap-Jonker, promoveerde in 2018 op een onderzoek naar de invloed van psychische stoornissen op het godsbeeld.  Hoe erger de ziekte, hoe negatiever het beeld van God is, zo bleek toen.

In een interview met Katholiek Nieuwsblad zei Schaap-Jonker destijds dat het verschil in religieuze beleving binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) meer aandacht zou moeten krijgen. “Het is jammer om een belangrijke bron van zin, steun en troost buiten beschouwing te laten.”

Meedoen

Iedereen van 18 jaar of ouder kan deelnemen aan het huidige onderzoek naar ingrijpende gebeurtenissen en de invloed die het geloof kan hebben op de omgang daarmee.

Daarvoor dient een vragenlijst ingevuld worden op de site van het Kicg. De vragenlijst is hier te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.