<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Stop geweld tegen vrouwen, zegt de paus

Cindy Wooden - CNS 10 november 2023
image
Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus noemt geweld tegen vrouwen een “giftig onkruid” dat uitgeroeid moet worden. Media spelen daar volgens hem een dubbelzinnige rol in.

“Op te veel plaatsen en in te veel situaties worden vrouwen op de achtergrond geplaatst, ze worden beschouwd als ‘inferieur’, als objecten”, zo zei de paus in een radioboodschap op RAI 1.

Marathonuitzending

“Wanneer een persoon wordt gereduceerd tot een ding, dan ziet men haar waardigheid niet meer, ze wordt beschouwd als gewoon eigendom dat op elke manier kan worden gebruikt en zelfs kan worden gedood.”

“Waar overheersing is, is misbruik. Liefde eist geen gevangenen”
- Paus Franciscus

Het Italiaanse radiostation hield op 9 november in samenwerking met een Milanees opvanghuis voor mishandelde vrouwen een marathonuitzending om het probleem van geweld tegen vrouwen aan te kaarten.

Culturele wortels

Om het geweld te bestrijden, zo zei de paus, moet men naar de wortels gaan, die “cultureel en mentaal zijn, en groeien in de vuiligheid van vooroordelen, bezit en onrecht”.

“Hoeveel vrouwen worden niet mishandeld, misbruikt, tot slaaf gemaakt, slachtoffer van pesterijen door mensen die denken dat ze over hun lichaam en hun leven kunnen beschikken, gedwongen om zich over te geven aan de hebzucht van mannen?”

‘Hedonisme en consumentisme’

De media, zei hij, “spelen nog steeds een dubbelzinnige rol” door soms op te komen voor de rechten van de vrouw, maar ook voortdurend “hedonisme en consumentisme te verheerlijken”. Zowel mannelijke als vrouwelijke rolmodellen in de media worden volgens paus Franciscus te veel afgemeten aan “de criteria van succes, zelfbevestiging, competitie en de macht om de ander aan te trekken en te domineren”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Waar overheersing is, is misbruik”, zei paus Franciscus. “Liefde eist geen gevangenen.”

‘Niveau van menselijkheid’

Mensen van goede wil kunnen niet onverschillig blijven of zwijgen wanneer zoveel vrouwen lijden onder geweld, misbruik en uitbuiting, vervolgde hij.

Een extra overweging voor katholieken, is de wetenschap dat “vanuit het hart en vlees van een vrouw verlossing de wereld is binnengekomen.”

“Hoe we vrouwen behandelen, in al haar dimensies, onthult ons niveau van menselijkheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.