<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Verspreiding 5,3 miljoen pro-life flyers roept veel reactie op

Sanne Gerrits 11 november 2019
image
De flyer van de Week van het Leven die huis aan huis verspreid wordt (Beeld: weekvanhetleven.nl)

De ‘Week van het Leven’, een pro-lifecampagne die deze week gehouden wordt, is gestart met de verspreiding van 5,3 miljoen flyers waarin om betere hulp voor moeder en kind wordt gevraagd. Ook verscheen er afgelopen zaterdag een paginagrote pro-life boodschap in het Parool, de Telegraaf en het AD.

Het Platform Zorg voor Leven uit Veenendaal, dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van de flyers, wil hiermee aandacht vragen voor de “grote nood van vrouwen die een abortus overwegen, de bescherming die een ongeboren kindje verdient én de hulp die er mogelijk is.”

Weerstand

Ze konden al ver voor verspreiding van de flyers rekenen op grote weerstand van het Humanistisch Verbond en Net5-presentator Merel Westrik, die beiden een brievenbussticker aan de man brachten om mensen een gelegenheid te geven de boodschap te weigeren.

Reacties van vrouwen

Het pro-lifeplatform zegt nu al veel reacties binnen te krijgen op de campagne, “onder meer van vrouwen die zich gesteund voelen door onze campagne omdat zij een abortus hebben meegemaakt en zich in de boodschap op de flyer herkenden. Daarnaast merken we dat het onderwerp ‘abortus’ de politiek en de samenleving raakt.”

Uit de loopgraven

Volgens Diederik van Dijk, voorzitter van het Platform van Zorg voor Leven is “de folder is juist een uitgestoken hand, een uitnodiging tot een gesprek over hoe we de zorg voor deze vrouwen en hun kindje kunnen verbeteren. Laten we uit de loopgraven komen en hierover op een positieve manier in gesprek gaan.”

Intimidatie

De oproep voor een positief gesprek staat in contrast met de nadruk die de abortusklinieken leggen op de “intimidatie” van pro-lifegroeperingen. De klinieken melden volgens de NOS dat ze regelmatig vrouwen binnen krijgen die overstuur zijn omdat ze op straat zijn aangesproken door de pro-lifebeweging, maar er wordt bijna nooit een klacht ingediend bij de gemeente. Er is ook nog nooit iemand aangehouden voor intimidatie bij een abortuskliniek.

Ontkenning van dwang en leed

Schokkend vindt Van Dijk het dat Margreet Jansen, voorzitter van de Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (StiSAN) tegenover de NOS ontkent dat een abortus soms plaatsvindt onder druk of dwang. Volgens hem worstelen veel vrouwen hiermee, of hebben ze spijt en verdriet. Vrouwen vertellen volgens hem daarover openlijk in de media en op relevante websites.

Van Dijk: “Dat Jansen ontkent dat abortussen soms plaatsvinden onder druk of dwang, kan twee dingen betekenen: óf abortusartsen kennen hun eigen evaluatie en literatuur niet en wéten niet dat vrouwen onder druk gezet worden, óf ze ontkennen de verdrietige realiteit die vaak achter abortus schuilgaat omdat het niet in hun straatje past. Ik weet niet wat ik erger vind. In beide gevallen miskennen ze de nood waar vrouwen mee te maken hebben en doen ze hen onrecht!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.