<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Zorgen om bestaanszekerheid leggen druk op kinderwens

Luuk van den Einden 7 december 2023
image
Het CBS constateert dat het geboortecijfer een recordlaagte heeft bereikt. Zorgen om bestaanszekerheid zouden daar mogelijk een rol in kunnen spelen. Foto: Unsplash - Alicia Petresc

Er worden in Nederland steeds minder kinderen geboren, meldt het CBS. Met name zorgen om bestaanszekerheid en toekomstperspectief maakt dat steeds meer vrouwen (nog) geen kinderen willen.

Het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) ziet dat een vrouw gemiddeld 1,49 kinderen krijgt. In 2010 was dat nog 1,79. Het aantal kinderen per vrouw is daarmee lager dan ooit.

Die daling is niet te wijten aan het feit dat gezinnen kleiner worden. Onder vrouwen die wel kinderen krijgen, ligt het aantal namelijk stabiel op 2,1 kinderen per vrouw. Het geboortecijfer zakt juist in omdat steeds meer vrouwen ervoor kiezen om (nog) geen kinderen te krijgen.

Hoogopgeleid en laagopgeleid

Voorheen waren het meestal hoogopgeleide vrouwen die daarvoor kozen. Het uitstellen van de kinderwens gebeurt bij hoogopgeleide vrouwen vaak om redenen als het afmaken van een studie, het opbouwen van een carrière of om te kunnen reizen.

Een nieuwe ontwikkeling is volgens het CBS dat juist ook laagopgeleide vrouwen steeds vaker ervoor kiezen om het krijgen van kinderen uit te stellen of helemaal niet aan kinderen te beginnen. De daling is het sterkst bij vrouwen zonder startkwalificatie – een havo-, vwo- of mbo niveau 2-diploma.

Bestaanszekerheid

Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS heeft dat mogelijk met bestaanszekerheid te maken. “Mensen willen graag stabiliteit voor ze aan kinderen beginnen”, legt ze uit aan de NOS. “Mensen met een lage startkwalificatie hebben vaak meer financiële onzekerheid.”

“We zagen dat die tijdens de economische recessie inzette. In die tijd werd ook de arbeidsmarkt flexibeler. Vooral jonge mensen voelen daar de consequenties van, terwijl een vaste baan het makkelijker maakt om een huis te kopen of te huren.”

Tijdelijke dip

Zulke factoren zijn van invloed op het krijgen van kinderen, aldus Traag. “Het lijkt erop dat steeds meer vrouwen niet de bestaanszekerheid hebben om een gezin te stichten.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Overigens denkt ze wel dat de daling van het geboortecijfer een tijdelijke dip zal zijn. “Door immigratie groeit het inwoneraantal van Nederland nog steeds. Dat betekent ook dat er gewoon meer vrouwen zijn die een kindje kunnen krijgen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.