fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Slot van de WJD: ‘Het besef dat je niet de enige bent’

KN Redactie 31 juli 2016
image
Er waren naar schatting zeker twee miljoen pelgrims bij de slotmis van de WJD in Krakau (Foto: AP)

[FOTO’S] De Nederlandse pelgrims werden vanochtend in alle vroegte met meer dan anderhalf miljoen andere gelovigen wakker op het Campus Misericordiae voor de Slotmis van de WJD. “Het was een ervaring die ik niet had willen missen.”

“Het was heel pittig”, vertelt Roseanne Bouma (20), pelgrim van bisdom Groningen-Leeuwarden, aan Katholiek Nieuwsblad over de pelgrimstocht gisteren naar het veld.

Lijdensweg

“Het was heel warm en druk”. Maar, zegt ze, ook heel bijzonder, want “ik had het gevoel alsof we iets beleefden van wat Jezus voelde op zijn lijdensweg”.

Ook Daniël Verhoeven (15) die meereist met bisdom Haarlem-Amsterdam, vond de tocht naar Campus Misericordiae “lang en zwaar”. “Maar al die jongeren zo samen onderweg, dat was een ervaring die ik niet had willen missen.”

Zo veel jongeren

Ook de avondwake en de nacht op het veld die voorafgingen aan de Slotmis vanochtend, vonden beide jonge pelgrims heel bijzonder. “Er hing zo’n mooie sfeer”, zegt Roseanne.

Daniël vertelt dat “hij niet verwacht had te slapen, maar het is toch wel redelijk gegaan”. Wat het meeste indruk op hem heeft gemaakt tijdens zijn eerste WJD is toch vooral de ervaring met zo veel andere gelovige jongeren samen te zijn. “Beseffen dat je niet de enige bent”.

Twee miljoen

Dat waren ze ook vanochtend absoluut niet bij de Mis waarmee de WJD in Krakau officieel werden afgesloten. Volgens de eerste schattingen waren er zeker twee miljoen mensen aanwezig.

In zijn preek sprak paus Franciscus over de ontmoeting tussen Jezus en Zacheüs in de Evangelielezing van vandaag (Lc 19,1-10) en dat deze ontmoeting Zacheüs’ leven veranderde, “net zoals het elk van onze levens heeft veranderd, en nog steeds elke dag kan veranderen.”

Obstakels

Maar Zacheüs, zegt de paus, ondervond meerdere obstakels op zijn weg naar Jezus. En Franciscus noemt er drie die “ons ook iets kunnen zeggen”. Allereerst, het “klein van stuk” zijn. Soms komen we niet dichter bij Jezus, omdat we ons niet waardig voelen. Dit, zegt de paus, “is een grote verleiding”. “Wij zijn Gods geliefde kinderen, altijd.”

Dan het tweede obstakel: “de verlamming van schaamte”. Maar, dit “is het geheim van de vreugde”: risico’s nemen, “want het leven is niet bedoeld om weggestopt te worden”. “Wees niet beschaamd om alles bij Jezus te brengen in de biecht.”

Gemor van de menigte

Als laatste noemt de paus het derde obstakel dat ons kan weghouden van de ontmoeting met Jezus: “het gemor van de menigte”. Ja, zegt Franciscus tegen de jongeren, “Hij vereist echte moed”, maar “wees niet ontmoedigd: met een lach en open armen verkondigen jullie hoop en zijn jullie een zegen voor onze menselijke familie, die jullie hier zo prachtig representeren!”.

Met de Slotmis is er een einde gekomen aan deze Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau. Aan het einde van de Mis maakt paus Franciscus bekend dat de volgende editie van de Wereldjongerendagen in Panama plaatsvindt. Daniël Verhoeven: “Als het lukt met het geld enzo, wil ik er sowieso heen. Het was supergaaf.” (KN)

Beelden van de slotmis van de Wereldjongerendagen in Krakau (Foto’s: AP):

[widgetkit id=”32″]