fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

Sting: Dankbaar voor katholieke roots

KN Redactie 10 augustus 2018
image
Sting en zijn vrouw ontmoeten paus Franciscus (Foto: CNS/Paul Haring)

De katholieke liturgie en kerkmuziek zijn een belangrijke bron voor het werk van de Britse musicus Sting.

Sting (1951) componeerde een Dies Irae (Dag van Toorn) die het Laatste Oordeel beschrijft voor een multimediale show rond de Sixtijnse Kapel. Volgens de artiest is het een “prachtig instrument” dat Michelangelo’s geniale werk toelicht, en is het een must om de show voorafgaand aan een bezoek aan de kapel te zien.

Katholiek opgevoed

Gordon Sumner groeide op in het door werkloosheid getekende Newcastle–upon-Tyne in een katholiek gezin. Als misdienaar was hij altijd zeer onder de indruk van de Latijnse liturgie.

Gregoriaans

Hij kreeg grote bekendheid als leadzanger van de The Police (1977-1986) en werd met zijn solocarrière een van de succesvolste artiesten ter wereld. Hoewel hij niet meer praktiseert, ging hij graag in op de Vaticaanse uitnodiging om een Dies Irae te componeren. “Ik was misdienaar en leerde de Latijnse Mis, maar ik hield vooral van gregoriaans. Ik denk dat ik bij het componeren nog steeds iets van die cadans in mijn composities meedraag. Dus daar ben ik dankbaar voor.”

‘God is barmhartig’

De sombere toon en de oordelende verzen heeft hij in zijn versie van de hymne aangepast. “Ik vind het geweldig wat paus Franciscus over God zei: ‘God is barmhartig.’ Ik vond dat een fundamentele en eenvoudige uitspraak die mensen in de loop van de jaren zo’n beetje vergeten zijn. Dus bij het Laatste Oordeel, als God barmhartig is, dan is er helemaal geen oordeel, alleen vergeving. Ik weet niet of dat ketterij is of niet, maar voor mij werkt het.”