<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Radcliffe: ‘Synode is als het planten van een boom, niet het winnen van een veldslag’

Cindy Wooden - CNS 24 oktober 2023
image
Pater Timothy Radcliffe, geestelijk adviseur van de bisschoppensynode, spreekt de deelnemers toe in de Paulus VI-zaal van het Vaticaan op 23 oktober 2023. Foto: CNS - Lola Gomez

Nu de synode in Rome op haar einde loopt, moeten de deelnemers zich niet laten verleiden om ‘partij te kiezen’, alsof het een politiek debat is. Dat zei de Engelse dominicaan Timothy Radcliffe in een reflectie voor synodedeelnemers gisteren.

“De mondiale cultuur van onze tijd is vaak gepolariseerd, agressief en minachtend over de standpunten van anderen”, zei pater Radcliffe, geestelijk adviseur van de synode. “Als we naar huis gaan, zullen de mensen vragen: ‘Heb je voor onze kant gevochten? Heb je je verzet tegen die onverlichte andere mensen?’”

‘Eerder organisch dan competatief’

“We zullen diep biddend de verleiding moeten weerstaan om toe te geven aan deze partijpolitieke manier van denken”, zei hij. “Dat zou betekenen dat we terugvallen in de steriele, kale taal van een groot deel van onze samenleving. Dat is niet de synodale weg.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het synodale proces, zo voegde Radcliffe daaraan toe, is eerder “organisch en ecologisch dan competitief. Het lijkt meer op het planten van een boom dan op het winnen van een veldslag. Daardoor is het voor velen moeilijk te begrijpen, onszelf soms inbegrepen.”

Brief en synthesedocument in de maak

De deelnemers begonnen gisteren het laatste deel de synode met toespraken van Radcliffe, de Italiaanse benedictines Maria Ignazia Angelini, en de Australische priester en theoloog Ormond Rush.

Vervolgens hebben de deelnemers gewerkt aan een ‘Brief aan het Volk van God’, die morgen gepresenteerd moet worden. Verder wordt er nog gewerkt aan een synthesedocument, dat zaterdag gepresenteerd moet worden.

‘Zaden gezaaid’

“We hebben de afgelopen drie weken naar honderdduizenden woorden geluisterd”, zei pater Radcliffe. “De meeste daarvan waren positieve woorden, woorden van hoop en verwachting. Dit zijn de zaden die in de grond van de Kerk worden gezaaid. Ze zullen aan het werk zijn in ons leven, in onze verbeelding en ons onderbewustzijn, gedurende deze maanden. Als het moment daar is, zullen ze vrucht dragen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.