De deelnemers van de eerste algemene vergadering van de synode over synodaliteit in oktober zijn bekend. Onder de meer dan 450 afgevaardigden zijn voor het eerst ook tientallen leken met stemrecht. Twee Nederlanders en zes Belgen nemen deel.
Namens Nederland gaat hulpbisschop Ted Hoogenboom naar de synode. Ook de in Duitsland werkzame Nederlandse hoogleraar Myriam Wijlens neemt deel, als expert. Zij is ook lid van het secretariaat van de synode.
Vanuit België is hulpbisschop Koen Vanhoutte van Mechelen-Brussel afgevaardigd; kardinaal Jozef De Kesel neemt deel op uitnodiging van de paus. Verder nemen vanuit België theologen Alphonse Borras en Geert de Cubber en pastoraal werkster Claire Jonard deel.
De deelnemerslijst is niet eens compleet, vertelde kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de Bisschoppensynode, aan verslaggevers op een Vaticaanse persconferentie op 7 juli. Er zullen meer namen worden toegevoegd aan de lijst van niet-stemgerechtigde leden, zoals experts en vertegenwoordigers van niet-katholieke christelijke gemeenschappen, zei hij volgens persbureau CNA.
Voorlopig is de lijst van stemgerechtigde leden in ieder geval wel compleet: naast de paus zijn dat 363 kardinalen, bisschoppen, priesters, religieuzen en leken – dat die laatsten mogen stemmen, is een primeur in de geschiedenis van de synode.
De groep kardinalen die stemgerechtigd is, telt 54 leden. Ruim een kwart van alle stemgerechtigde leden van de synode is geen bisschop. Velen van hen zijn door bisschoppenconferenties overal ter wereld voorgesteld aan de paus. Andere niet-bisschoppen werden rechtstreeks door de paus aangesteld.
Tot de deelnemers behoren 169 kardinalen of bisschoppen die nationale bisschoppenconferenties vertegenwoordigen; 20 kardinalen of bisschoppen die oosters-katholieke kerken vertegenwoordigen; vijf kardinalen of bisschoppen die regionale federaties van bisschoppenconferenties vertegenwoordigen; en 20 hoofden van Vaticaanse dicasterieën, waaronder een leek, Paolo Ruffini, prefect van het Dicasterie voor Communicatie.
De paus benoemde ook vijf religieuze mannen en vijf religieuze vrouwen om de Internationale Unie van Algemene Oversten en de Unie van Algemene Oversten te vertegenwoordigen.
Het voorlopige aantal niet-stemgerechtigde experts staat op 57. Dit zijn zowel priesters en religieuzen als leken.
Zeventig stemgerechtigde niet-bisschoppelijke leden vertegenwoordigen de “continentale vergaderingen” en worden “getuigen van het synodale proces” genoemd. Er zijn 10 leden in elke groep, onderverdeeld naar continent: Afrika; Noord-Amerika; Latijns-Amerika; Azië; Oosterse kerken en het Midden-Oosten; Europa; en Oceanië. De 70 personen zijn priesters, religieuzen en leken.
De synode over synodaliteit vindt plaats van 4 tot 29 oktober rond het thema Voor een synodale kerk: gemeenschap, participatie en zending. De synodeleden zullen worden opgeroepen om het “proces van spirituele ontwikkeling” voort te zetten.
Van alle synodedeelnemers wordt verwacht dat ze een driedaagse retraite bijwonen voordat de synode begint.