fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Vrouwen vrezen voor dovemansoren op synodaliteitssynode

Cindy Wooden - Catholic News Service 20 december 2021
image
Zuster Nathalie Becquart: "Een inclusieve Kerk waardeert de gaven van alle gedoopten, moedigt samenwerking aan en luistert naar de Geest.” Foto: CNS photo - Francesco Pistilli, KNA

Vrouwen van over de hele wereld nemen deel aan het proces van de synodaliteitssynode, maar toch bestaat de angst dat hun stem niet zal worden gehoord. “Als we niet luisteren, zien we niet waar we worden opgeroepen om te veranderen.”

Volgens zuster Nathalie Becquart, ondersecretaris van de bisschoppensynode, roept de aanstaande synode over synodaliteit op tot verandering; verandering die angst kan veroorzaken. “We moeten leren omgaan met die angst”, sprak de zuster afgelopen week op een Romeinse conferentie over de rol van vrouwen in synodaliteit.

Luisteren

Het lopende proces rondom de synodaliteitssynode wordt in 2023 afgerond met de samenkomst van de bisschoppensynode – een samenkomst waar mannen de meerderheid vormen. “Ik ben bang dat er opnieuw niet naar vrouwen geluisterd zal worden”, liet een deelneemster van de conferentie weten. Haar opmerking kon op veel bijval rekenen.

“Katholieke vrouwen moeten elkaar bemoedigen en ondersteunen bij de verwerkelijking van onze gedroomde Kerk”, antwoordde Becquart. “Een Kerk die echt inclusief is, waardeert de gaven van alle gedoopten, moedigt samenwerking aan en luistert naar de Heilige Geest.”

Klerikale overmacht

Susan Pascoe, lid van de synodale methodologiecommissie, verwees naar een opmerking die paus Franciscus in 2018 maakte in een brief aan slachtoffers van seksueel misbruik. “Elke gedoopte zou zich onderdeel moeten voelen van de kerkelijke en sociale verandering die we zo hard nodig hebben”, schreef de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een tegengif voor de “angst voor klerikale overmacht” die bij veel conferentiedeelneemsters heerste, is volgens Pascoe de “toestemming” van paus Franciscus voor deelname aan de synode door “alle mensen van God: vrouwen, mannen, iedereen – en ook diegenen die zich buitengesloten voelen.” Pascoe: “Ter voorbereiding op de synode zegt paus Franciscus tegen alle katholieken het volgende: wees creatief en laat je stem horen.”

Ontdekkingsreis

Als het synodale proces begint met luisteren naar diegenen die in het verleden aan de kant zijn geschoven, kan de hele Kerk leren hoe ze moet luisteren, denkt zuster Patricia Murray, lid van de spirituele commissie van de synodaliteitssynode.

“Het idee van ontmoeten en luisteren moet beginnen met luisteren naar de mensen die gekwetst zijn, naar het misbruik dat gevoeld is, dat ervaren wordt op persoonlijk niveau in de Kerk en door de Kerk”, aldus Murray. “Als we niet naar die pijn luisteren, zien we niet waar we zowel individueel als gemeenschappelijk worden opgeroepen om te veranderen – om te bekeren.”

“De kunst van ontmoeten en luisteren met betrokkenheid is een kunst waarbij we vooroordelen moeten wegwerpen en de pijn van de ander moeten ervaren”, sprak de zuster. “Ik denk dat de Geest ons begeleidt op deze ontdekkingsreis, waarop we onze fouten en tekortkomingen erkennen en erachter komen hoe we kunnen helen. Als we daarin falen, zal het pad van deze synode niet volledig afgelegd worden.”