<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Syrië: naar Europa gevluchte christelijke gezinnen keren langzamerhand terug naar Sadad

KN Redactie 7 april 2016
image
De terugkeer van Syrische christenen naar Sadat is, volgens de burgemeester, mede te danken aan het militair ingrijpen van het Syrische leger met steun van Rusland. (Foto: AP)

Syrische christelijke gezinnen uit Sadad die naar Europa waren gevlucht vanwege het conflict in Syrië keren langzamerhand terug naar de stad in de provincie Homs.

Dat zegt de burgemeester van Sadad, Suleiman al Khalil, meldt het Vaticaanse missiepersbureau Fides.

Rusland

“Christenen die Syrië hadden verlaten voor Europa keren langzamerhand weer terug naar Sadad en naar andere steden”, aldus de burgemeester.

Volgens Khalil is de terugkeer te danken aan het vertrouwen in het succes van de militaire operaties die het Syrische leger uitvoerde, tegen onder meer IS, in de regio Homs met steun van Rusland, en aan het staakt-het-vuren-akkoord dat op 12 februari tijdens de veiligheidsconferentie in München werd gesloten.

Christelijke bevolking

De bevolking van Sadad bestaat veelal uit Assyrische christenen en Syrisch-orthodoxen.

Voordat het conflict in Syrië in 2011 uitbrak had Sadad zo’n 15.000 inwoners.

In de afgelopen jaren zijn tenminste duizend van hen Syrië ontvlucht, onder wie de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Homs en Hama, Selwanos Boutros Al Nemeh.

Bloedbad

In oktober 2013 richtte de islamitische terreurgroep Jabhat al-Nusra een bloedbad aan onder christenen in Sadat.

Volgens de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Homs en Hama werden toen 45 christenen vermoord, onder wie vrouwen en kinderen.

Aartsbisschop Selwanos Boutros sprak destijds over “de grootste moordpartij” op christenen sinds het begin van het conflict in Syrië in 2011.

Het Syrische leger kon vorig jaar een aanval op Sadat door terreurgroep Islamitische Staat afslaan.

Driehonderd christenen

Volgens burgemeester Khalil zijn in de afgelopen drie maanden tenminste honderd christenen die Sadat ontvlucht waren teruggekeerd en wordt de terugkeer van nog eens tweehonderd christenen verwacht.

Oude Testament

Sadat, dat op zo’n zestig kilometer van Homs ligt, is een zeer oude stad en staat bekend om zijn kerken, waarvan enkelen eeuwenoude fresco’s bezitten.

Het is waarschijnlijk de plaats die in het boek Numeri (34,8) en in de profeet Ezechiël (47,15) in het Oude Testament Sedad wordt genoemd. (KN/AF)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.