<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Syrische patriarchen: ‘God is onze enige hoop’

KN Redactie 23 april 2016
image
De twee ontvoerde bisschoppen. Over hun verblijfplaats is ook na drie jaar nog niets bekend. (Foto: AP)

De zaak van de twee ontvoerde Syrische bisschoppen, die vrijdag precies drie jaar verdwenen waren, is “een miniatuur van het grote menselijke lijden dat uit terrorisme voortkomt”.

Dat schrijven de Syrisch-orthodoxe en de Grieks-orthodoxe patriarch van Antiochië in een gezamenlijke brief die ook aan de Vaticaanse missiepersdienst Fides werd gestuurd.

‘We bewaren onze identiteit’

De twee patriarchen sommen in hun brief de gevolgen van terrorisme op: “bloedbaden, ontvoeringen, ontworteling, takfir (mensen tot ongelovige verklaren – red.) en explosies”.

Als de ontvoering echter tot doel had om angst te verspreiden onder de christenen, dan is dat volgens de patriarchen mislukt: “Wij christenen zijn de afstammelingen van degenen die, tweeduizend jaar geleden, de naam van Christus aannamen in dit specifieke land. (…) We zijn geen reuzen en we hebben niet de steun van de ‘reuzen’”, maar “we bewaren onze identiteit als Antiochiaanse oosterlingen, doorheen alle moeilijkheden of beproevingen”.

‘Wij zullen in dit Oosten blijven leven’

“Op dit bezorgde pad hebben we geen moeite bespaard, maar onze voornaamste en enige hoop is in God.”

“Wij zullen in dit Oosten blijven leven, onze klokken luidend, onze kerken bouwend en onze kruisen opheffend. En de arm die naar deze kruisen of klokken uitreikt zal afgewend worden door onze moslimbroeders van al onze nationale spectra”, aldus de patriarchen.

Moslims “lijden als wij onder de bitterheid van blind terrorisme en takfir”, dat de patriarchen “een veroordeelde indringer” in de christelijk-islamitische relaties van het verleden en heden noemen.

‘Duisternis van deze tijd’

Het lijden van de oosterse christenen lezen ze in het licht van de verlossing die Christus beloofde: “Ondanks de verschrikking van de situatie en haar zwaarte, gooien we dit alles op de weg van Golgotha van onze Heer Jezus Christus. We bedekken alle duisternis van deze tijd met het licht van de ogen van de Maagd, vereerd door zowel christenen als moslims, die we aanroepen om alle ontvoerde mensen naar ons terug te brengen, onze broeders-bisschoppen van Aleppo, samen met de ontvoerde priesters.”

22 april 2013 ontvoerd

De Syrisch-orthodoxe metropoliet Gregorios Yohanna Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Boulos Yazigi werden op 22 april 2013 in de buurt van Aleppo ontvoerd, klaarblijkelijk door islamistische milities. Bij de overval werd de chauffeur van de twee gedood.

Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk waar de bisschoppen zich bevinden. Paus Franciscus heeft meermaals opgeroepen tot hun vrijlating.

‘Grote zorg’

De voorzitter van de commissie Wereldkerk van de Duitse bisschoppen, aartsbisschop Ludwig Schick, drong deze week aan op de vrijlating van de twee. Hun onopgehelderde lot vervult hem “met grote zorg”, zei hij vrijdag.

Mgr. Schick zei dagelijks aan zijn broeders te denken en vroeg de ontvoerders “indringend” hen vrij te laten. (Fides/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.