<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tilburgse studentenkerk krijgt na vijftig jaar een klok

KN Redactie 26 april 2017
image
De Tilburgse studentenkerk Maranatha krijgt na vijftig jaar haar eigen kerkklok. (Foto: M. Peeters)

De Tilburgse studentenkerk Maranatha krijgt na ruim vijftig jaar haar eigen klok. Bijzonder is dat de klok oorspronkelijk ook al in een Tilburgse kerk hing en na een omzwerving via Veldhoven weer ‘thuis’ komt.

Dat meldt de studentenparochie. De klok wordt ‘Maarten’ genoemd, naar het Latijnse opschrift Qui vocor Martinus ad Deum vos voco, vrij vertaald ‘Ik heet Maarten en ik roep u naar God’.

Passende bestemming

‘Maarten’ hing van 1964 tot 1983 in de klokkentoren van de Sint-Maartenskerk in de Tilburgse wijk De Reit. Die kerk werd in dat jaar echter aan de eredienst onttrokken en gesloopt. ‘Maarten’ verhuisde naar de Sint-Maartensparochie in Veldhoven. Daar werd de klok geplaatst in een vijf meter hoge klokkenstoel die was gebouwd door leerlingen van een Eindhovense MTS.

Toen de Veldhovense kerk echter recentelijk ook aan de eredienst werd onttrokken, kwam de klok weer beschikbaar. De Maranathakerk bleek een passende bestemming. Daar stond sinds de jaren tachtig overigens ook al het orgel uit de Tilburgse Sint-Maartenskerk.

‘Half-ondergrondse kerk’

De pastoor van de studentenparochie, Michiel Peeters, was al langer op zoek naar een mogelijkheid zijn kerk er meer als een kerk uit te laten zien. “Van binnen is het een prachtige, moderne, half-ondergrondse kerk, maar van buiten een tamelijk onopvallende bungalow”, aldus Peeters.

Klok vanaf Hemelvaart te horen

Voor Pasen zamelden de parochianen van de Maranatha het benodigde geld in voor transport en installatie van de klok en de klokkenstoel. Nu de gemeente Tilburg een vergunning heeft geleend, kan de klok ook daadwerkelijk overgebracht en in gebruik genomen worden.

Peeters laat weten dat de klok als alles goed is vanaf Hemelvaart weer in Tilburg te horen zal zijn.

Ontwerp Jos. Bedaux

Het Maranathagebouw omvat behalve de kerk ook een pastorie en een ontmoetingsruimte. Het werd in 1967 voltooid door de Tilburgse architect Jos. Bedaux.