fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tweede brief Viganò: kardinaal bezit bewijs van Vaticaanse misbruikverhullingen

KN Redactie 1 oktober 2018
image
Aartsbisschop Carlo Viganò. (Foto: CNS Photo/Gregory A. Shemitz)

Aartsbisschop Viganò heeft de Canadese kardinaal Marc Ouellet in een brief gevraagd om documenten openbaar te maken die zijn beschuldigingen aan het adres van paus Franciscus zouden bevestigen.

In augustus verweet aartsbisschop Viganò in een brief de paus en verschillende prelaten nalatigheid bij het behandelen van misbruikbeschuldigingen.

‘Van de waarheid getuigen’

In zijn huidige brief vraagt de aartsbisschop kardinaal Ouellet om informatie naar buiten te brengen over sancties die paus Benedictus XVI aan toenmalig kardinaal McCarrick zou hebben opgelegd. “Eminentie, voor ik naar Washington ging, vertelde u me over paus Benedictus’ sancties tegen McCarrick”, schrijft hij. “U heeft documenten in uw bezit die McCarrick beschuldigen en velen van de curie beschuldigen van verhullingen. Ik spoor u aan om van de waarheid te getuigen.”

Ook vroeg hij de leiders van de bisschoppenconferentie van de Verenigde Staten om te zeggen of de paus heeft geweigerd “een Vaticaans onderzoek te doen naar McCarricks misdaden en degenen die die verhuld hebben”.

‘Vel je eigen oordeel’

Tevens verdedigde Mgr. Viganò zijn keuze om informatie te openbaren die “beschermd werden door het pontificale geheim dat ik had beloofd te beschermen. Pontificale geheimen zijn bedoeld om de Kerk tegen haar vijanden te beschermen, niet om de misdaden die sommige van haar leden begaan te verhullen”.

Paus Franciscus en de curieprelaten hebben nog geen reactie gegeven op Viganò’s eerste brief. De dag nadat die uitkwam zei de paus tegen journalisten: “Lees (de brief) zelf en vel jullie eigen oordeel.”

“Toen de paus met journalisten sprak, zei hij hen hun eigen oordeel te vellen”, zei Viganò daarover. “Maar hoe kunnen journalisten de waarheid ontdekken als degenen die bij een kwestie betrokken zijn geen vragen beantwoorden of documenten naar buiten brengen?” (CNS)