<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Vals beschuldigde’ bisschop vraagt om terugkeer tot lekenstand: ‘Grootste vreugde is mij ontnomen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 november 2022
image
De Amerikaanse bisschop-emeritus Howard Hubbard wordt beschuldigd van misbruik en kan zijn taken als priester niet meer uitvoeren. Foto: CNS - Nate Whitchurch via bisdom Albany

Een van misbruik beschuldigde Amerikaanse emeritus-bisschop wil weer “terugkeren naar de lekenstaat”, ondanks dat hij de aanklachten tegen hem volledig van de hand wijst. Het kerkelijk beleid verbiedt beschuldigde priesters in het openbaar op te treden, “zelfs als de beschuldigingen vals zijn, zoals in mijn geval”.

In een verklaring van vrijdag zegt de gepensioneerde bisschop Howard Hubbard van het bisdom Albany dat hij gehoopt had om na zijn emeritaat de gemeenschap als priester te kunnen blijven dienen. Tegen de bisschop, die van 1977 tot 2014 het bisdom leidde, loopt echter al jaren een civiele procedure, waardoor dit niet mogelijk is.

Grootste vreugde ontnomen

“Ondanks de impact op mij, geloof ik nog steeds dat dit een goed beleid is. Ik heb het geïmplementeerd in het bisdom Albany en blijf het steunen als een noodzakelijk middel om het vertrouwen van het publiek in onze geestelijkheid te behouden en te herstellen”, zegt Hubbard in de verklaring.

“In mijn specifieke geval is het effect van het beleid geweest dat mij de grootste vreugde van mijn leven is ontnomen: onze gemeenschap dienen als katholieke priester in mijn pensioenjaren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij voegt eraan toe dat hij wenst door te gaan “in de tijd die ik nog op deze aarde heb […] om God en de mensen van onze gemeenschap als leek te kunnen dienen.”

“Ik zal mezelf krachtig blijven verdedigen tegen de beschuldigingen aan mijn adres. Het oplossen van deze civiele zaken duurt erg lang. Ik hoop en bid dat ik lang genoeg zal leven om mijn naam voor eens en voor altijd te zien zuiveren”, aldus de bisschop.

Beleid

De dag na het verzoek van Hubbard, reageerde het bisdom Albany met een oproep tot gebed “voor allen die getroffen zijn door dit nieuws”. Het bisdom riep de kerk op om “samen te staan, samen te bidden en samen te lopen, in geloof, in de overtuiging dat genezing mogelijk is”.

In de verklaring legde het bisdom ook uit dat soms ten onrechte wordt gesteld dat het diocesane beleid een van misbruik beschuldigde bisschop verbiedt deel te nemen aan de sacramentele bediening.

“Een diocesane bisschop kan de uitoefening van enige of alle sacramentele bedieningen binnen zijn bisdom reguleren, dat wil zeggen beperken, omschrijven of verbieden”, zei het bisdom, erop wijzend dat de huidige bisschop van Albany, Edward Scharfenberger, in sommige gevallen een dergelijke stap heeft gezet.

Volgens het bisdom is bisschop Hubbard de enige die zich vrijwillig heeft teruggetrokken van elke openbare viering.

https://www.kn.nl/donaties/

Een verzoek om tot de lekenstand te worden teruggezet kan alleen door de paus goedgekeurd worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.