<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Vaticaan verlengt voorlopig akkoord met China

Carol Glatz - CNS 23 oktober 2020
image
Chinese katholieken tijdens een Mis in Bejing. Foto: CNS photo - Jason Lee, Reuters

Het Vaticaan en de Chinese regering zullen de in 2018 ondertekende overeenkomst met betrekking tot de benoeming van bisschoppen verlengen.

Toen de oorspronkelijke overeenkomst op 22 oktober afliep, zijn de twee partijen “overeengekomen om de experimentele implementatiefase van de voorlopige overeenkomst met nog eens twee jaar te verlengen”, verklaarde het Vaticaan dezelfde dag in een communiqué.

“De Heilige Stoel beschouwt de aanvankelijke toepassing van de overeenkomst – die van grote kerkelijke en pastorale waarde is – als positief, dankzij goede communicatie en samenwerking tussen de partijen (…), en is voornemens een open en constructieve dialoog voort te zetten ten behoeve van het leven van de katholieke Kerk en het welzijn van het Chinese volk”, aldus de verklaring.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Niet openbaar

De overeenkomst werd voor het eerst ondertekend in Peking op 22 september 2018 en trad een maand later in werking.

De voorlopige overeenkomst, waarvan de tekst nooit openbaar is gemaakt, schetst procedures om ervoor te zorgen dat katholieke bisschoppen worden gekozen door de katholieke gemeenschap in China en door de paus worden goedgekeurd voordat ze worden gewijd en geïnstalleerd, aldus nieuwsberichten uit die tijd.

‘Goede eerste stap’

Vaticaanse functionarissen hebben altijd gezegd dat het Vaticaan het liefst de volledige controle over de keuze van de bisschoppen behoudt, maar dat dit compromis een goede eerste stap kan zijn in de richting van meer vrijheid en veiligheid voor de katholieke gemeenschap in China.

“Gevraagd naar christenvervolging in China, antwoordde kardinaal Parolin: 'Hoezo vervolging?'”

Paus Franciscus vertelde in september 2018 tegen verslaggevers dat de overeenkomst voorziet in “een dialoog over potentiële kandidaten. De zaak wordt uitgevoerd door middel van dialoog. Maar de benoeming wordt gemaakt door Rome; de ​​benoeming is door de paus. Dit is duidelijk. En we bidden voor het lijden van sommigen die het niet begrijpen of die een jarenlang clandestien bestaan ​​achter de rug hebben.”

Nog steeds ‘groot lijden’

De Vaticaanse krant L’Osservatore Romano publiceerde op 22 oktober een artikel waarin de motivering en doelstellingen van de voorlopige overeenkomst worden uiteengezet. Maar het artikel stelt ook dat het belangrijk is om te erkennen dat er nog steeds veel situaties van “groot lijden” bestaan ​​voor de gelovigen in China.

“De Heilige Stoel is zich er terdege van bewust, houdt hier goed rekening mee en laat niet na de Chinese regering te wijzen op de bevordering van een vruchtbaardere uitoefening van godsdienstvrijheid”, zo schrijft L’Osservatore. “De reis is nog lang en niet zonder problemen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vaticaan is redelijk tevreden

In een interview met de katholieke krant Avvenire zei kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, dat de Vaticaanse functionarissen over het algemeen tevreden zijn met de overeenkomst. Wel hoopt het Vaticaan nog op “verbetering en consistentie” in de wijze waarop de Chinezen de afspraken implementeren.

“Het is te hopen dat de kerk in China, mede dankzij deze overeenkomst, de eenheid hervindt en vervolgens door deze eenheid een instrument van evangelisatie kan worden”, aldus Parolin.

Christenvervolging?

Toen hem werd gevraagd of hij verwees naar de vervolging van christenen, antwoordde de kardinaal: “Hoezo vervolging? Het is noodzakelijk om de termen correct te gebruiken. Er zijn regels die worden opgelegd en die gelden voor alle religies, en ze zijn zeker van toepassing op de katholieke Kerk.”

> KN Dossier over godsdienstvrijheid in China: www.kn.nl/china.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.