fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaanse gendarmerie start onderzoek naar nep-editie Osservatore

KN Redactie 12 februari 2017
image
Fragment van de voorpagina van de nep-Osservatore.

De Vaticaanse gendarmerie is een onderzoek begonnen naar de satirische nep-editie van de Vaticaanse krant Osservatore Romano die afgelopen week door onbekenden verspreid werd.

De krant Il Messaggero melde vrijdag dat de krant in de dagen daarvoor anoniem per e-mail was verstuurd naar kardinalen, bisschoppen en priesters.

Zowel ja als nee

Het voorpaginanieuws van de nep-Osservatore was dat paus Franciscus de vragen van vier kardinalen over Amoris Laetitia beantwoord zou hebben. In plaats van een ‘ja’ of ‘nee’ op de vijf dubia, laten de makers van de nepkrant de paus alle vragen met zowel ‘ja’ als ‘nee’ beantwoorden.

Heetste hangijzer

De kardinalen Brandmüller, Meisner, Burke en Caffarra maakten hun brief met vragen om opheldering vorig jaar openbaar nadat zij geen antwoord op hun schrijven aan de paus hadden gekregen.

Heetste hangijzer in de brief is de vraag of Amoris Laetitia het hertrouwd gescheiden katholieken in sommige gevallen mogelijk maakt om toch de sacramenten te ontvangen. Die vraag is sinds het verschijnen van het document door verschillende bisschoppen en bisschoppenconferenties verschillend beantwoord.

Hoofdredacteur echte Osservatore

Hoofdredacteur Giovanni Maria Vian van de echte Osservatore noemde de nepkrant volgens Italiaanse media een slecht gemaakt “smaadschrift”. De opmaak van het origineel is veel beter dan die van de nep-editie, aldus Vian.

De hoofdredacteur vermoedt dat een “kring van leken buiten het Vaticaan” de namaak-Osservatore in elkaar gezet heeft.

Posters met pauskritiek

Het Vaticaan en de Italiaanse politie doen momenteel onderzoek naar een ander geval van openlijke pauskritiek: de meer dan tweehonderd posters met kritische opmerkingen aan paus Franciscus’ adres die onbekenden een week geleden in Rome ophingen.

Ook in het geval van de posters zijn er nog geen concrete aanwijzingen over de daders. (KNA)