fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaanse krant publiceert kritiek op vragen bij Amoris Laetitia: ‘Ingebeelde’ twijfels

KN Redactie 12 december 2016
image
Kardinaal Aguilar in 2014. Volgens de kardinaal volstaat het om Amoris Laetitia “langzaam te lezen en begrijpen te willen”. (Foto: wikipedia.org - CCBY Contando Estrelas)

De Vaticaanse krant Osservatore Romano heeft een bijdrage gepubliceerd waarin de vragen van de vier kardinalen bij Amoris Laetita worden bekritiseerd.

Dat meldt persbureau KNA, dat spreekt van “indirecte kritiek” van het Vaticaan op de brief die de vier aan de paus schreven en later openbaar maakten.

‘Ingebeelde’ twijfels

Het betreft een zondag gepubliceerde gastbijdrage van de Spaanse kardinaal Fernando Sebastian Aguilar (86).

“Enige erenswaardige heren lijden”, schrijft Aguilar, “omdat zij niet begrijpen wat Franciscus in Amoris Laetitia wilde zeggen.” Hun twijfels zijn echter “ingebeeld” omdat de paus zelf zijn uitlatingen als voldoende helder beschouwt, aldus de kardinaal.

Om Amoris Laetitia te begrijpen, stelt hij, volstaat het om het document “langzaam te lezen en begrijpen te willen”. Wie zegt dat de tekst persoonlijke meningen bevat of dat er niets of juist te veel verandert, heeft meer oprechtheid en geestelijke openheid nodig, stelt de voormalig aartsbisschop van Pamplona.

Met goedkeuring of in opdracht Staatssecretariaat

Bijdragen over dit soort heikele thema’s worden alleen met goedkeuring of in opdracht van het Vaticaanse Staatssecretariaat, schrijft KNA.

Het artikel van kardinaal Aguilar werd gepubliceerd onder de kop ‘Het volstaat, begrijpen te willen’. Het verscheen eerder in het Spaanse tijdschrift Vida Nueva. Aguilar werd in 2014 door paus Franciscus tot kardinaal gecreëerd.

‘Zeer realistische kijk’

Hij schrijft verder dat de paus een “zeer realistische kijk” heeft. Er zijn mensen die gevangen zitten in zondige situaties, deze berouwen, maar zich er niet uit kunnen bevrijden.

De paus leert, stelt kardinaal Aguilar, dat deze mensen van hun zonden vrijgesproken en zonder schandaal de communie kunnen ontvangen, wanneer zij oprecht berouw hebben.

Spadaro: paus beziet debat ontspannen

Intussen zei de bekende Italiaanse jezuïet Antonio Spadaro zaterdag tegen Radio Vaticaan dat paus Franciscus de huidige debatten over Amoris Laetitia ontspannen beziet.

“De paus weet zeer goed dat het hervormingsproces van de Kerk, wanneer het effectief is, spanningen schept en ontwikkelt en dat het goed is wanneer die op een of andere manier tot uitdrukking komen”, aldus Spadaro. De paus beleeft volgens hem deze dagen in “volkomen gelatenheid”.

Pater Spadaro, ordegenoot van de paus en hoofdredacteur van het prominente tijdschrift Civilta Cattolica, geldt als een vertrouweling van paus Franciscus.

Opheldering over punten Amoris Laetitia

In hun zogeheten dubia vragen de kardinalen Meisner, Brandmüller, Caffarra en Burke de paus op een aantal punten om opheldering over Amoris Laetitia. Zij besloten hun brief openbaar te maken nadat ze van Franciscus geen antwoord hadden gekregen.

Ook anderen stellen vragen over de exhortatie. Vorige week nog schaarden 23 katholieke wetenschappers zich achter de dubia.

Daarnaast vroegen twee prominente katholieke denkers paus Franciscus om een einde te maken aan het “misbruik” van Amoris Laetitia door foutieve interpretaties ervan te veroordelen. (KNA)