<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vaticaanse voetbalvrouwen verlaten veld na pro-abortus- en pro-LHBT-protest

KN Redactie 24 juni 2019
image
Het vrouwenelftal van het Vaticaan Foto: Vatican News

Het internationale debuut van het Vaticaanse vrouwenvoetbalelftal is zaterdag niet doorgegaan. Speelsters van het Oostenrijkse FC Mariahilf trokken voor het begin van de wedstrijd hun shirts omhoog, om pro-abortus leuzen te tonen. De Vaticaanse voetbalvrouwen verlieten daarop het veld. FC Mariahilf heeft inmiddels excuses aangeboden aan het Vaticaan.

Volgens lokale media ging het om een gecoördineerde actie. Toen het Vaticaanse volkslied werd gespeeld, begonnen toeschouwers te fluiten en klonk er boegeroep op de tribunes. Daarbij werden spandoeken uitgerold met leuzen als “nee tegen homofobie”.

Enkele speelsters van FC Mariahilf trokken daarop hun shirts omhoog om pro-abortusteksten te tonen op hun buik en rug als “mijn regels, mijn lichaam”. Ook werden vooraf aan de wedstrijd flyers uitgedeeld met kritiek op de visie van de Kerk op homohuwelijk en abortus.

‘Verkeerd moment en verkeerde plaats’

Ernst Lackner, organisator van het evenement, zegt in gesprek met het Duitse ARD respect te hebben voor andermans opvattingen, maar “het was het verkeerd moment en de verkeerde plaats”.

De Vaticaanse nieuwssite Vatican News spreekt over een “provocatie”. Speelsters besloten volgens de site samen met de leiding met pijn in het hart om af te zien van de wedstrijd, om een feestelijk evenement niet uit de oorspronkelijke context te halen. De nieuwssite spreekt over een “onverwacht ontvangst” en wijst op de toespraken van paus Franciscus over het belang van sport.

‘Respect voor de ander’

Op 11 mei zei de paus tijdens een audiëntie met Italiaanse sporters dat “sport een goede school is, mits ze beleefd wordt met respect voor de ander”. “Een grote les van de sport is dat men alleen plezier kan hebben in de context van zeer precieze regels”, aldus Franciscus.

De nuntius in Oostenrijk, Pedro Lopez Quintana, was ook aanwezig bij de vriendschappelijke wedstrijd in Wenen. Hij was getuige van het protest, maar was niet betrokken bij de beslissing van de voetbalvrouwen om niet deel te nemen aan de wedstrijd.

Tweede wedstrijd

De Vaticaanse voetbalvrouwen speelden op 26 mei hun eerste wedstrijd tegen het vrouwelijke jeugdelftal van AS Roma. Hoewel ze de wedstrijd met 10-0 verloren, sprak het Vaticaan over een evenement dat in het teken stond van vriendschap en sport. (KN/VN/VI/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.