<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Verschillende Europese bisschoppen roepen op tot hulp bij opbouw na watersnood

Selinde van Dijk-Kroesbergen 17 juli 2021
image
Een luchtfoto toont overstromingen in het Duitse Erftstadt-Blessem op vrijdag 16 juli 2021. Door zware overstromingen in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen en in de regio van de Belgische stad Luik zijn meer dan honderd doden gevallen en meer dan duizend mensen vermist. CNS Photo - Rhein-Erft-Kreis, Reuters

Terwijl op verschillende plaatsen in Nederland, België en Duitsland voorzichtig aan wordt begonnen met het opruimen van de ravage na de eerste watervloed, roepen Europese bisschoppen op tot blijvende solidariteit. Ook de paus sprak zijn nabijheid uit met de getroffenen van de watersnoodramp.

“Zijne Heiligheid gedenkt in gebed degenen die hun leven hebben verloren en betuigt aan hun families zijn diepste medeleven”, aldus een telegram dat door kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, aan de Duitse president Frank-Walter Steinmeier 15 juli is gestuurd.

“Hij bidt in het bijzonder voor degenen die nog steeds vermist worden, voor de gewonden en voor degenen die schade hebben geleden of hun eigendommen hebben verloren door de natuurkrachten”, schreef Parolin.

Zwaar getroffen

Massale overstromingen en modderstromen verwoestten de afgelopen dagen complete dorpen. Honderden mensen zijn gewond geraakt. Complete huizen en wegen zijn in de regio Ahrweiler weggevaagd. In België is de regio rondom Luik het zwaarst getroffen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen is het dodental opgelopen tot in totaal minstens 133 doden. Volgens verschillende media staat het officiële dodental in België momenteel op 24.

In beide landen vreest men dat het dodenaantal nog flink zal stijgen. In Duitsland zijn ruim duizend mensen vermist, in de Belgische provincie Luik worden er zeker nog twintig mensen vermist.

Eenheid en verbondenheid

Al op donderdag 15 juli riep de Belgische kardinaal De Kesel op tot “blijvende solidariteit met allen die, wanneer het ergste voorbij zal zijn, voor de zware opgave staan wat is verwoest opnieuw op te bouwen. Juist in de beproeving ervaart men een diepe eenheid en verbondenheid”, aldus de kardinaal.

Gisteren riep de bisschop van Hasselt, Patrick Hoogmartens, in een brief op om een bijdrage te storten op het diocesane crisisfonds Caritas. “De onmacht van mensen die ‘hebben en houden’ verliezen door de overstromingen van deze dagen, is hartverscheurend. Ze doet ons meteen ook denken aan zoveel leed van mensen wereldwijd. Deze gebeurtenissen tonen ons hoe klein we zijn tegenover de natuurelementen maar evenzeer maken ze ons tot getuige van medeleven en solidariteit.”

In Nederland is op de eerste actiedag van Giro 777 al 1,3 miljoen euro gedoneerd aan het Nationaal Rampenfonds voor de slachtoffers van de overstromingen in de Nederlandse provincie Limburg. De actie is bedoeld voor hulp bij de opbouw.

Hulp op gang

Vanuit heel Duitsland komt hulp op gang voor de getroffen regio’s. Niet alleen vrijwilligers, ook het Amerikaanse leger, dat nog bases heeft in Rijnland-Palts, helpt mee.

In Bad Neuenahr-Ahrweiler, een bijzonder zwaar getroffen gebied, helpt priester Joerg Meyrer ter plaatse. Hij vertelde gisteren aan het Duitse persbureau KNA dat het gebied volledig zonder zoet water en elektriciteit zat.

“Ik ben net naar een naburig dorp gegaan om mijn mobiele telefoon op te laden en naar het toilet te gaan. De stad is, net als het hele Ahrdal, verwoest. Ik ken zo’n duizend gezinnen die geen onderdak meer hebben”, zei hij.

Meyrer prees het werk van de vrijwilligers, van wie sommigen de klok rond hebben gewerkt. Makkelijk gaat het niet, legt hij uit. “Hoe bevoorraad je een stad waar geen water en geen brood is? Waar de hotels onder water staan. Waar auto’s verspreid over de straten liggen, op elkaar gestapeld en vernietigd. De situatie is compleet chaotisch.”

Ondanks alles is hij ervan overtuigd “dat het Ahrdal zal zegevieren”, zei hij. “De mensen zijn solidair met elkaar verbonden. Maar het zal lang duren en diepe littekens achterlaten.”

‘Water staat normaal gesproken voor leven’

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Baetzing, zei via twitter: “Mijn gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers, familieleden en reddingswerkers.” Water staat normaal gesproken voor leven. “Hier is water de dood”, zei de bisschop.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In een eerdere verklaring dankte hij alle mensen “die sinds gisteren onvermoeibaar en onbaatzuchtig hulp hebben geboden en daarbij vaak hun eigen leven op het spel hebben gezet, in het bijzonder de reddingswerkers, de brandweer, de politie en alle mensen die anderen helpen en bijstaan.”

Kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen en andere bisschoppen uit het getroffen gebied spreken allemaal hun medeleven uit voor de slachtoffers, maar zeggen ook dankbaar te zijn voor alle mensen die zich zo belangeloos inzetten voor anderen.

Bisschop Harrie Smeets heeft vrijdagochtend 16 juli in een persbericht laten weten dat hij meeleeft met alle mensen die getroffen zijn door deze watersnood.

Mensen houden adem in

Terwijl op verschillende plaatsen in Duitsland en Zuid-Limburg duizenden evacuees terug naar huis zijn gegaan en al voorzichtig aan zijn begonnen met het opruimen van de ravage, houden andere mensen in met name Nederland en België nog hun adem in.

In het Belgische Bedevaartsplaatsje Heppeneert houden ze angstvallig het grondwater in de gaten. Het zakkende water zal druk geven op het grondwater, waardoor dit in veel gevallen omhoog geduwd wordt.

Op diverse plaatsen andere plaatsen in België en Nederland zijn dijken verzwakt en is het hoogste waterpeil nog niet bereikt.

Bronnen: NOS, Catholic News Service en Katholische Nachrichten-Agentur

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.