<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisschopsstaf Harrie Smeets keert terug naar ‘thuisbasis’ Venray

Luuk van den Einden 16 februari 2024
image
Bisschop Harrie Smeets met de bisschopsstaf in mei 2021. Na het overlijden van Smeets is de staf terug naar de parochie van Venray gebracht. Foto: Persdienst bisdom Roermond

Toen de parochie van Venray in 2018 een historische staf aan bisschop Harrie Smeets leende, wist natuurlijk niemand dat Smeets de bisschopsstaf maar zo kort zou kunnen gebruiken. Inmiddels is de staf weer terug in Venray.

De bisschopsstaf is eigendom van de parochie Sint Petrus’ Banden in Venray, waar bisschop Smeets tussen 2003 en 2018 pastoor-deken was. Toen hij in 2018 gekozen werd als bisschop van Roermond, werd de staf voorzien van zijn bisschopswapen en het wapen van het bisdom en aan hem uitgeleend door de parochie.

Markante geschiedenis

De afspraak was destijds dat de staf naar Venray zou terugkeren na het overlijden van de bisschop – wat natuurlijk veel eerder gebeurde dan iedereen had voorzien. Op 20 december overleed Harrie Smeets op 63-jarige leeftijd aan een hersentumor.

Aan de bisschopsstaf kleeft een markante geschiedenis. Hij werd begin jaren dertig gemaakt en als geschenk aangeboden aan dominicaan Petrus Verriet vanwege zijn benoeming tot apostolisch vicaris van Curaçao. Na het overlijden van Verriet in 1948 op Aruba, keerde de staf weer terug naar Venray.

Zeswekendienst

Aankomende zondag wordt in Roermond de zeswekendienst voor bisschop Smeets gehouden. In Limburg is het de gewoonte om een overledene zes weken na diens uitvaart nog eens extra te gedenken tijdens een eucharistieviering.

Tijdens die Mis zal in Venray de bisschopsstaf dicht bij het altaar staan. Daarna zal hij in een vitrine in de kerk tentoongesteld worden.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Op zondagmiddag zal ook de bisschoppelijke grafkapel geopend zijn voor het publiek, meldt het bisdom Roermond. De nis waarin de bisschop is bijgezet, is inmiddels voorzien van de definitieve sluitsteen met zijn naam.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.