Na twee dagen van stijgend water, zakt sinds afgelopen nacht het waterpeil in Zuid-Limburg. Lokaal is er zeer veel schade, in een katholieke kerk in Valkenburg stond het water 1.30 meter hoog.
Maastricht lijkt vooralsnog aan zware overstromingen te zijn ontsnapt. In Rimburg staat het kerkhof bij de Drievuldigheidskerk onder water. De zandzakken hebben de kerk waarschijnlijk droog gehouden.
“Met een shovel en de reddingsbrigade werd de pastoor, na op hem in te hebben gepraat, als laatste uit het gebied gereden”
De watervloed die door de enorme hoeveelheden regen werd veroorzaakt, zette in Limburg vooral het dorp Valkenburg onder water. Michel Lebouille, zoon van koster Harry Lebouille (76), vertelt dat woensdagavond 14 juli het hoogste waterpeil werd bereikt. In de Nicolaas- en Barbarakerk werd 1.30 meter gemeten.
De kerk is voor het jaar 1200 op het zand gebouwd en ligt twee meter naast rivier de Geul. Het ligt op het laagste punt van Valkenburg.
“We hadden woensdagmiddag zandzakken bij de deuren geplaats en kostbare spullen hoog gezet. Toch kwam het water naar binnen. Het water is nog nooit zo hoog geweest.”
Het water kwam niet allen via de deur en muren, vertelt Lebouille. “Het kwam echt door de vloeren omhoog. Het grondwater duwde de tegels op en het water spoot gewoon omhoog.”
De kerk verlaten was geen optie. Woensdagnacht hebben de koster en zijn zoon op het hoogste punt van het altaar gezeten om op de kerk te passen. Ook pastoor Herman Jansen (86) die in de pastorie tegenover de kerk woont, wilde bij de kerk blijven.
“Hij was gisteravond de laatste die geëvacueerd werd. Met een shovel en de reddingsbrigade werd hij, na op hem in te hebben gepraat, als laatste uit het gebied gereden.”
Lebouille legt uit dat vanwege calamiteiten de kerkdeuren open moesten blijven. Pastoor Jansen wilde dat in de gaten houden, ook al stond de vloer in de pastorie ook al onder water.
De schade is groot. De marmeren vloer moet vervangen worden en al het houtwerk en banken zijn nat geworden. Verder is een beeld in het water gevallen. Hoe het met de verwarmingsketel en de geluidsinstallatie gesteld is, is nog niet bekend.
Vrijdagochtend 16 juli was het water al weer weg. “De modder moet nu snel weggepoetst worden, zodat het niet opdroogt. Iedereen heeft zelf ook schade, maar langzaamaan druppelen de mensen binnen om te helpen. Mijn vader heeft voor koffie en broodjes gezorgd, zodat de mensen niet naar huis gaan om te lunchen, maar hier blijven en door kunnen poetsen”, zegt Lebouille lachend.
Het blijft de aankomende dagen nog spannend in Limburg, omdat meer water op komst is. Duizenden mensen in dorpen langs de Maas en in Roermond zijn al uit voorzorg geëvacueerd, of moeten nog naar een veilige plek gaan.
Bisschop Harrie Smeets heeft vrijdagochtend 16 juli in een persbericht laten weten dat hij meeleeft met alle mensen die getroffen zijn door deze watersnood. Hij zegt in zijn bericht dat hij liever zelf naar de mensen was gegaan om hen “een hart onder de riem te steken”. Helaas is hij vanwege een behandeling aan een hersentumor niet in de gelegenheid er op uit te gaan.
Smeets zegt in gebed met iedereen verbonden te zijn, met name met de ouderen, de zieken en iedereen die noodgedwongen zijn huis heeft moeten verlaten. Ook leeft hij mee met de parochianen van Valkenburg. De bisschop nodigt iedereen uit om te helpen waar dat nodig is en te bidden voor de slachtoffers.