<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Versoepeling abortus in België even uitgesteld

Benoit Lannoo 14 maart 2020
image
Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) Foto: elsvanhoof.be

Donderdag zou de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers stemmen over een aantal voorstellen om de bestaande abortuswetgeving verregaand te versoepelen. De stemming werd echter uitgesteld.

Dat uitstel kwam er na weerwerk van onder anderen Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) tegen de aanpassingen die liberalen, socialisten, extreemlinks en ecologisten door het parlement willen jagen. De voorstellen voor de aanpassingen werden afgelopen oktober ingediend en werden bekritiseerd door de Belgische bisschoppen.

‘Ideologie gaat hier boven zorg’

“Op welke wetenschappelijke basis verlengen we de termijn waarin abortus kan van twaalf naar achttien weken zwangerschap?” vraagt Van Hoof. “Ideologie primeert hier duidelijk op de zorg voor kwetsbare vrouwen.”

Onderzoek nodig

De voorstanders van versoepeling argumenteren dat tientallen Belgische vrouwen naar Nederland trekken om daar na de twaalfde week van de zwangerschap alsnog een abortus te ondergaan.

“We hebben echter niet de minste informatie over het aantal of profiel van de Belgische vrouwen die voor een abortus naar Nederland trekken”, zegt Van Hoof. “Laat ons onderzoeken waarom we hen niet voor die twaalf weken zwangerschap in België konden en kunnen helpen. Wij willen kwetsbare vrouwen beter beschermen.”

Informatieplicht over alternatieven handhaven

Van Hoof wil in de wet ook de verplichting handhaven informatie te verstrekken over preventie en mogelijke alternatieven voor abortus; die informatieplicht zou bij de versoepeling sneuvelen.

Zij wil ook de zes dagen bedenktijd behouden en niet vervangen zien door nauwelijks 48 uur. “Dit is voor vrouwen één van de moeilijkste keuzes in hun leven. We moeten hen voldoende tijd gunnen en overhaast vermijden.”

‘Dit ontaardt in straffeloosheid’

CD&V is er ook mordicus op tegen dat abortus uit de strafwet gehaald zou worden. Een arts die wetens en willens buiten de wettelijke voorwaarden een zwangerschap afbreekt, zou niet meer vervolgd kunnen worden.

“Op welke wetenschappelijke basis verlengen we de termijn waarin abortus kan? Ideologie primeert hier duidelijk op de zorg vor kwetsbare vrouwen”
- Els Van Hoof

“Dit ontaardt in straffeloosheid”, aldus Van Hoof. “Alleen als de wet sancties voorziet, blijft men zich bewust van de ernst van de situatie.”

Alternatief voor anticonceptie

Want inderdaad, het weinige onderzoek dat beschikbaar is, geeft aan dat abortus voor kwetsbare vrouwen al snel een alternatief wordt voor anticonceptie.

Van Hoof: “Voor één op de drie vrouwen die een abortus liet uitvoeren, was dit niet de eerste keer; hun leeftijd bedraagt gemiddeld 28,5 jaar en meer dan 70 procent van hen neemt geen of onregelmatig anticonceptie.”

De politica wijst erop dat abortus in België de betreffende vrouw doorgaans minder kost dan anticonceptie, “wat de preventie natuurlijk belemmert”.

Meerderheid voor uitstel

Van Hoof diende in de Kamer verschillende amendementen op de betrokken wetsvoorstellen in. Ook de Franstalige centrumpartij cdH deed dat.

Zij stelden voor aan de Raad van State advies over die amendementen te vragen, en acht Kamerleden meer dan de noodzakelijke vijftig stemden daarmee in: de voltallige CD&V- en cdH-fracties, aangevuld met Kamerleden van de Nieuw-Vlaams Alliantie en het Vlaams Belang.

Uitstel tot na paasvakantie

Kamervoorzitter Patrick Dewael is dus verplicht deze amendementen naar de Raad van State te sturen. De zal de kwaliteit van de ontwerpteksten nagaan en controleren of ze niet strijdig zijn met de Belgische grondwet of andere hogere rechtsregels.

Zoiets duurt wel even, de abortuskwestie is hiermee tot na de paasvakantie uit het parlement geëvacueerd.

Gevolgen voor regeringsonderhandelingen

Dit is alvast goed nieuws voor de federale regeringsonderhandelingen in België. CD&V-voorzitter Joachim Coens liet al vaker weten dat de versoepeling van abortus die paarsgroen probeert door te voeren, hem niet aanspoort Vlaanderens grootste partij, de N-VA, los te laten en te onderzoeken of CD&V met liberalen, socialisten en ecologisten een coalitie kan vormen.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.