fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vijf wijdingen voor ‘belegerd’ klooster Vietnam

KN Redactie 14 april 2017
image
De abdij van Thien An (Foto: AsiaNews)

In het benedictijnenklooster van Thien An, Centraal-Vietnam, zijn begin deze maand vijf monniken tot priester gewijd ondanks dagelijks aanvallen van de overheid.

De priesterwijdingen werden verricht door bisschop Michael Hoang Duc Oanh van Kontum die het klooster begin april bezocht.

Beproefde methode

Hij stak de monniken en de katholieken uit de streek een hart onder de riem bij hun onverzettelijkheid tegenover de overheid. Die probeert al sinds 1998 het klooster tot sluiting te dwingen. Dat en de 110 hectare beschermd bosgebied moet wijken voor een luxe resort en een aangrenzend pretpark. Dat kerken en kloosters moeten wijken voor toerisme en recreatie is inmiddels standaard geworden in Vietnam.

Knokploegen

Net als in andere steden en provincies maakt de overheid gebruik van knokploegen die vrijwel dagelijks vernielingen aanrichten, liturgievieringen verstoren en aanwezige gelovigen proberen bang te maken. Daarnaast zijn er zeer regelmatig politie-invallen waarbij gedreigd wordt met onmiddellijke onteigening. Officieel is de religieuze status van het klooster en het beschermde natuurgebied erkend en handelt de overheid openlijk in strijd met de wet.
De abt van het klooster heeft na het zoveelste ernstige incident vorig jaar zomer een brandbrief geschreven aan de EU en de Amerikaanse ambassade in Hanoi.

Bezoek bisschop

Bisschop Hoang ging tijdens zijn bezoek ook naar de ‘Heuvel van Onrust’, waar in 2015 een monument in aanbouw ter ere van de heilige Maria door een knokploeg werd vernield. Mgr. Hoang wilde zich laten vergezellen door drie priesters die een prominente rol spelen in de strijd voor gerechtigheid, mensenrechten en godsdienstvrijheid in Vietnam.

Huisarrest

Van hen lukte alleen pater Tadeo Nguyen Van Ly het om het klooster te bereiken. De bejaarde priester heeft ondanks acht jaar opsluiting en vijf jaar huisarrest niets van zijn strijdbaarheid verloren, meldt AsiaNews.
De autoriteiten slaagden er wel in pater Phero Phan Van Loi tegen te houden die veertig jaar huisarrest achter de rug heeft. Ook een derde priester lukte het niet het klooster te bereiken.

Cruciale rol

Het klooster van Thien An speelt een cruciale rol in het leven van de geloofsgemeenschap in de regio. Het biedt onderdak aan priesters, seminaristen en kloosterzusters en wordt veel door gelovigen bezocht van de drie parochies in de provinciehoofdstad Hue.

Aanmoediging

Bisschop Huang moedigde de aanwezigen bij de wijdingsplechtigheid aan de bloedende wonden van het Vietnamese volk te helen en te bidden en te leven overeenkomstig het evangelie.
Hij riep op het evangelie te verkondigen aan de wereld. Jongeren nodigde hij uit in te gaan op de roepstem van de Heer en hun leven toe te wijden aan de taak van evangelisatie en het religieuze leven.

Belangrijke rol

De gewone gelovigen werden aangespoord om altijd uitdrukking te geven aan hun geloof en te blijven vertrouwen op de Verrijzenis.
Het klooster speelt voor het omliggende gebied een belangrijke rol bij vele sociale en culturele projecten, onder meer op het gebied van milieu, gezondheid en natuurbehoud. (KN/AN)