fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Voormalig kardinaal McCarrick naar klooster in Kansas verhuisd

KN Redactie 1 oktober 2018
image
Theodore McCarrick. (Foto: CNS Photo - Bob Roller)

Voormalig kardinaal Theodore McCarrick, die na misbruikbeschuldigingen uit zijn ambt gezet is, is in een kapucijnenklooster in de Amerikaanse staat Kansas getrokken. Dat heeft het aartsbisdom Washington bekend gemaakt.

Aartsbisschop McCarrick verblijft in het St. Fidelisklooster in de plaats Victoria. Om de vrede van de kloostergemeenschap te waarborgen heeft het aartsbisdom gevraagd “respect te tonen voor de privacy van deze regeling”.

Gerald Vincke, bisschop van Salina, heeft in een verklaring laten weten dat kardinaal Donald Wuerl hem om zijn toestemming heeft gevraagd om McCarrick in het klooster te laten wonen nadat eerder de overste van de kapucijnengemeenschap in Denver zijn toestemming had gegeven.

“Ik ben met deze regeling akkoord gegaan in de wetenschap dat aartsbisschop McCarrick niet in het openbaar zal verschijnen en geen dienstwerk zal verrichten terwijl kerkambtenaren de beschuldigingen onderzoeken en in een kerkrechtelijk proces bestudeerd worden”, zei Mgr. Vincke in zijn verklaring. “Ons bisdom draagt niet bij aan de kosten van deze regeling.”

Bisschop Vincke begrijpt dat zijn besluit “beledigend en pijnlijk zal zijn voor velen”. Hij bood alle misbruikslachtoffers zijn excuses aan en voegde toe: “Velen van ons zijn verward en boos om de gebeurtenissen waarvan aartsbisschop McCarrick beschuldigd is.”

Aartsbisschop McCarrick woonde voor zijn verhuizing naar Kansas in afzondering in Washington D.C.. De verklaring van het bisdom vermeldt niet wanneer de verhuizing heeft plaatsgevonden.(CNS)