<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

VS: meer misbruikonderzoeken aangekondigd

KN Redactie 27 augustus 2018
image
Aartsbisschop Robert Carlson van St. Louis (CNS Photo - Teak Phillips, St. Louis Review)

De openbaar aanklager in de Amerikaanse staat Illinois start een onderzoek naar seksueel misbruik door geestelijken in de zes bisdommen in die staat. meldt de Catholic Herald. Tegelijkertijd hebben twee bisschoppen uit Missouri zelf de openbaar aanklager in hun staat gevraagd hun bisdommen door te lichten, meldt CNS.

Het onderzoek in Illinois volgt op het grand jury-rapport in de staat Pennsylvania, waarin driehonderd priesters zijn vermeld. Zij worden ervan beschuldigd in een periode van zeventig jaar in totaal duizend slachtoffers te hebben gemaakt.

In het rapport worden volgens het kantoor van de aanklager “ten minste zeven priesters met banden met Illinois” genoemd. Het belangrijkste bisdom van de staat, het aartsbisdom Chicago, heeft al een gesprek over zijn beleid toegezegd, meldt de aanklager.

De aanklager uitgenodigd

In Missouri vroeg de aartsbisschop van St. Louis de aanklager vorige week donderdag zelf om zijn bisdom door te lichten op misbruikzaken en de afhandeling daarvan. De aanklager dankte aartsbisschop Carlson voor diens aanbod mee te werken aan “een onafhankelijk onderzoek” en zal dat gaan uitvoeren.

Een andere bisschop uit Missouri, Shawn McKnight van Jefferson City, deed vorige week dezelfde uitnodiging aan de aanklager.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.