fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: pro-lifers blij met nieuwe wetten

KN Redactie 21 mei 2019
image
Een vrouw demonstreert bij het parlement van de staat Rhode Island, waar een verruiming van de abortuswet werd geblokkeerd. CNS Photo - Brian Fraga, Rhode Island Catholic

Amerikaanse pro-lifers hebben opgetogen gereageerd op wetten in verschillende staten van de VS die abortus aan banden leggen.

In Missouri werd vorige week een wet aangenomen die abortus na de achtste week van de zwangerschap verbiedt, behalve in het geval van een medische noodtoestand.

Geen straf voor vrouwen die een abortus ondergaan

Er wordt geen uitzondering gemaakt voor zwangerschappen na verkrachting of incest. Artsen die een abortus na de achtste week van de zwangerschap uitvoeren, hangt maximaal vijftien jaar celstraf boven het hoofd. Er is geen straf voor vrouwen die een abortus ondergaan.

Alabama: strengste abortuswet van alle staten VS

De wet volgt op die in de staat Alabama, die abortus in bijna alle omstandigheden strafbaar stelt, ook na verkrachting of incest. De enige uitzonderingen zijn situaties waarin het leven of de gezondheid van de moeder ernstig bedreigd wordt, en wanneer het kind een fatale ziekte heeft. Op het uitvoeren van een abortus is een straf van maximaal 99 jaar cel gezet.

Met deze wet, die inmiddels door de gouverneur getekend en daarmee van kracht geworden is, heeft Alabama de strengste abortuswet van alle Amerikaanse staten.

Wetten in andere staten

In de staat Louisiana ligt een wet ter ondertekening bij de gouverneur die abortus verbiedt zodra een foetale hartslag is waargenomen. Dat kan al in de zesde week van de zwangerschap zijn. Die wet lijkt op wetten die zijn aangenomen in Kentucky, Mississippi, Georgia en Ohio.

In Rhode Island strandde een wet in een senaatscomité die ongelimiteerde abortus tot aan de geboorte mogelijk had moeten maken.

‘Onschuldigen en kwetsbaren beschermen’

Pro-lifers reageren opgetogen op de nieuwe wetten. Aartsbisschop Robert Carlson van St. Louis, Missouri, prees de politici in zijn staat. Zij hebben volgens hem de verantwoordelijkheid genomen om onvoorwaardelijk voor het leven te kiezen en “de onschuldigen en kwetsbaren te beschermen”.

De Missouri Catholic Conference wees erop dat de wet onder meer ook abortussen op grond van ras, geslacht en de diagnose Downsyndroom verbiedt.

‘Geweld abortus is nooit antwoord op geweld verkrachting’

Nadat de wet in Alabama werd aangenomen, zei Catherine Glenn Foster van Americans United for Life dat ieder mensenleven juridische bescherming verdient. “Het geweld van abortus is nooit het antwoord op het geweld van verkrachting. Zoals andere staten die wetten hebben aangenomen over wanneer het leven begint, heeft Alabama vertrouwd op wetenschappelijke en medische feiten.”

Nadat ze de wet had ondertekend, zei gouverneur Kay Ivey van Alabama onder meer dat die “een krachtig getuigenis is” van de diepe overtuiging van de inwoners van de staat “dat ieder leven kostbaar is en dat ieder leven een heilige gave van God is”. (CNS)