<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

‘Als het bij woorden blijft verliest de Kerk haar laatste geloofwaardigheid’

KN Redactie 14 februari 2019
image
Pater Hans Zollner: 'De ontmoeting van eind februari is niet het begin, noch het einde van de opdracht van der Kerk om kinderen en jongeren te beschermen' Foto: CNS

De Duitse jezuïet Hans Zollner is al jaren betrokken bij de bestrijding van seksueel misbruik binnen de Kerk. De komende top in het Vaticaan is een stap in een veel breder proces, benadrukt hij. “Daders uit het ambt zetten en richtlijnen opstellen is essentieel, maar er is ook iets diepers nodig, wat tot een andere houding leidt.”

Zollner is een expert op het gebied van de bescherming van minderjarigen tegen seksueel misbruik. Om die reden vroeg paus Franciscus hem coördinator te worden van het organiserend comité van de ‘misbruiktop’ die van 21 tot en met 24 februari plaatsvindt in het Vaticaan. De Duitse jezuïet is lid van Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen en voorzitter van het Centrum voor Kinderbescherming van de Pauselijke Universiteit Gregoriana. In gesprek met Katholiek Nieuwsblad spreekt Zollner vooruitgaand aan de top over de benodigde mentaliteitsverandering in het omgaan met misbruik. “Als het bij woorden blijft verliest de Kerk haar laatste beetje geloofwaardigheid.”

‘Weg vinden naar lokale Kerken’

Zollner verwacht tijdens de misbruiktop te komen tot “een gemeenschappelijk en definitief actieplan voor het welzijn en de bescherming van kinderen en jonge mensen”. De jezuïet spreekt over een “een uniforme standaard, maar tegelijkertijd ook ruimte laten voor lokale bijzonderheden, zonder dat dit afbreuk doet aan de bescherming van minderjarigen”. De coördinator vindt het niet realistisch dat de komende top in het Vaticaan een einde kan maken aan het thema misbruik. “Hoe dan ook hoop ik met heel mijn hart dat de onderwerpen die daar besproken worden, via de deelnemers hun weg vinden naar de lokale Kerken. Bovenal reken ik op de bereidheid van eenieder dat dit treffen in februari niet de laatste zal zijn.”

“Het is duidelijk dat er ook onder leken sprake is van klerikalisme”

Klerikalisme

De deskundige wijst klerikalisme aan als een van de oorzaken van het toedekken van misbruik. “In sommige delen van de wereldwijde Kerk is de figuur van de priester zo op een voetstuk geplaatst dat het ingewikkelder wordt om mannen die deze rol vervullen en hun persoonlijkheid te kunnen beoordelen”, zegt Zollner. “Een van de meest kritische journalisten van de VS was bijvoorbeeld al sinds de jaren negentig op de hoogte van de beschuldigingen aan het adres van toenmalig kardinaal Theodore McCarrick, maar hij kon simpelweg niet geloven dat hij schuldig was. Het is duidelijk dat er ook onder leken sprake is van klerikalisme, zij zien de priester soms als onfeilbaar.”

Het complete interview met pater Hans Zollner verschijnt in het KN van vrijdag 15 februari

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.