<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Curiekardinaal hoeft niet te getuigen in misbruikzaak

KN Redactie 1 november 2018
image
Kardinaal Luis Ladaria (Foto: CNS/Paul Haring)

De Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer hoeft volgens een Vaticaanse rechtbank niet te getuigen in een Frans misbruikproces.

Het gaat om een civiele rechtszaak tegen de Franse kardinaal Philippe Barbarin. Die is door misbruikslachtoffers aangeklaagd wegens nalatigheid. De Franse rechter heeft kardinaal Luis Ladaria Ferrer al twee keer als getuige opgeroepen.

 Misbruik niet gemeld

Kardinaal Philippe Barbarin en zes andere functionarissen van het aartsbisdom Lyon worden vervolgd omdat zij beschuldigingen van misbruik niet zouden hebben gemeld bij de politie. De rechtbank wil Ladaria horen over een brief die hij in verband met de zaak zou hebben geschreven toen hij nog secretaris was van de congregatie.
Volgens een Vaticaanse rechtbank kan Ladaria niet worden opgeroepen omdat hij naar het internationaal recht als Vaticaans minister onschendbaar is.

Uit het ambt gezet

Het gaat om een zaak tegen ex-priester Bernard Preynat, die tussen 1986 en 1991 minderjarigen seksueel zou hebben misbruikt. De openbaar aanklager liet de strafklacht tegen Preynat in 2016 vallen. Het jaar ervoor was hij door kardinaal Barbarin uit het ambt gezet.
Zijn slachtoffers hebben een civiel proces aangespannen tegen Barbarin wegens nalatigheid. Het proces is al twee keer uitgesteld omdat Ladaria niet reageerde. De Franse rechtbank heeft inmiddels besloten het proces voort te zetten zonder het getuigenis.

‘Publiek schandaal’

Bij een huiszoeking in de kantoren van het aartsbisdom heeft de politie een brief van Ladaria aangetroffen. Daarin zou hij Barbarin hebben geadviseerd om disciplinaire maatregelen te nemen tegen Preynat, “met vermijding van publiek schandaal”.
De advocaat van de slachtoffers wil van Ladaria weten of hij daarmee bedoelde dat Barbarin justitie niet mocht inschakelen. In dat geval zou hij medeplichtig zijn aan het nalaten misbruik bij de autoriteiten te melden.

‘Te laat’

Kardinaal Barbarin houdt vol onschuldig te zijn. Hij heeft wel toegegeven dat zijn optreden tegen Preynat, van wiens misbruik hij voor het eerst in 2007 hoorde, “te laat” was. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.