<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Een opvallend verjaardagsfeest voor Moeder Teresa

Catholic News Service 27 augustus 2019
image
Zusters van Moeder Teresa tijdens het pausbezoek aan Bulgarije in mei van dit jaar. Foto: CNS Photo - Jodi Hilton

De Missionarissen van Naastenliefde vierden maandag wereldwijd dat 109 jaar geleden hun stichteres werd geboren, de inmiddels heilig verklaarde Moeder Teresa.

Aartsbisschop Thomas D’Souza vierde de Mis in het moederhuis van de zusters in de Indiase stad Calcutta. Direct na de Mis zongen ruim driehonderd zusters en novicen Happy Birthday bij het graf van Moeder Teresa.

Verjaardagsfeest en heiligverklaring gevierd

Normaliter wordt de gedachtenis van een heilige gevierd op de dag dat hij of zij heiligverklaard is. Dit is in de meeste gevallen de sterfdag van de heilige, die wordt gezien als de geboortedag in de hemel. Uiteraard vieren de zusters deze dag, die op 5 september valt, ook. Maar het houdt hen niet tegen om ook de verjaardag van Moeder Teresa te vieren.

Toen Moeder Teresa nog leefde, werd haar verjaardag groot gevierd. De zusters zijn hier na haar dood in 1997, en na haar heiligverklaring in 2016, gewoon mee doorgegaan.

“Niemand vertelde ons dat we ermee moesten stoppen, en we zien er ook geen kwaad in om ermee door te gaan”, aldus een oudere zuster.

‘Zonder geboortedag geen feestdag’

Een andere zuster vertelt: ”Er kan geen feestdag van een heilige zijn zonder dat er ook een geboortedag is.”

Ze voegt eraan toe dat de zusters van Moeder Teresa vanaf dinsdag een noveen houden – negen aaneengesloten gebedsdagen – waarmee ze zich voorbereiden op 5 september.

Het verjaardagsfeest is volgens de zuster een mooie start van de voorbereiding op de gedachtenis van Moeder Teresa. Het feest werd in zevenhonderd zusterhuizen in 136 landen meegevierd, in Nederland in Amsterdam en Rotterdam.

‘Moeder Teresa diende de allerarmste mensen’

Zuster Mary Prema, algemeen overste van de congregatie, zegt: “Moeder Teresa diende de allerarmste mensen, zoals haar eigen moeder haar had geleerd om voor de armen te zorgen en dat iedereen bij Jezus hoort.”

Geboren in Skopje

Moeder Teresa werd op 26 augustus 1910 geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Skopje – tegenwoordig de hoofdstad van Noord-Macedonië.

Ze ging op haar negentiende als zuster van Loreto in India wonen. Zij verliet die congregatie in 1948 om voor de armen in de sloppenwijken van Calcutta te zorgen. In 1950 stichtte ze de Missionarissen van Naastenliefde. Die congregatie telt momenteel ongeveer 4500 zusters.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.