<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

De enige (aanstaande) heilige die KN ooit interviewde: Moeder Teresa in Nederland

Anton de Wit 25 oktober 2023
image
Moeder Teresa van Calcutta op een archieffoto uit 1995. In 1983 bezocht zij Nederland. Foto: CNS - Joanne Keane

Veertig jaar geleden bezocht Moeder Teresa Nederland, en sprak toen onder meer op de Katholieke Jongerendag in Utrecht. KN was erbij en interviewde deze in 2016 heilig verklaarde katholieke icoon.

Als de Kerk zichzelf een ‘gemeenschap van heiligen’ noemt, is dat niet om te zeggen dat iedereen in die wereldwijde gemeenschap altijd even braaf of voorbeeldig is geweest. We zeggen er eerder mee dat al die mensen die ons voorgingen op die soms zo hobbelige weg naar heiligheid, er nog volledig bij horen, ook al leven ze niet meer. Daarom vieren we Allerheiligen op 1 november.

Een stem voor de heiligen

Katholiek Nieuwsblad is van meet af aan een krant geweest waarin die heiligen ook een stem kregen. In de populaire rubriek Bijvoorbeeld natuurlijk, maar ook in diverse andere artikelen. Voor zover ik kon nagaan heeft KN in haar veertigjarig bestaan precies één (latere) heilige ook echt in persoon geïnterviewd, en dat was Moeder Teresa (1910-1997).

“Bid tot God. En als je dat niet goed kunt, vraag Hem dan je dit te leren. Je klopt bij Hem nooit vergeefs aan”
- Moeder Teresa

“En paus Johannes Paulus II dan?”, zegt u misschien. In de vorige aflevering van deze rubriek hadden we toch ook over een ontmoeting met hem bericht? Dat klopt, maar dat betrof een privé-audiëntie met de toenmalige hoofdredacteur en bestuursvoorzitter; in de krant werd weliswaar (spaarzaam) uit dat gesprek geciteerd, maar het was toch niet echt een interview.

Ontroerende foto

Anders was dat met Moeder Teresa, die vlak na de oprichting van KN in 1983 kort ons land aandeed. Zij bezocht Rotterdam, Eindhoven en Hazerswoude, maar het hoogtepunt van haar reis was een optreden op de Katholieke Jongerendag in Utrecht op 22 oktober 1983. Op de ontroerende foto bij het artikel is te zien hoe aartsbisschop Simonis de kleine zuster naar een stoel op het podium begeleidt. “Doe iets met je christen-zijn”, staat te lezen op een vaandel boven hen.

image
Moeder Teresa en aartsbisschop Simonis op de Katholieke Jongerendag in Utrecht. Foto: KN – Ronald Sweering

Het wrange toeval wilde dat ongeveer gelijktijdig met die Jongerendag in Utrecht ook een groot congres plaatsvond van de Vereniging voor Euthanasie. “Het is triest”, zei Moeder Teresa erover in KN. “Als u zich bedenkt dat onze zusters de stervenden van de straat en uit de goot oprapen om in eerste instantie te trachten hen het leven te redden.”

Polarisatie

Over de toenmalige polarisatie in de Nederlandse Kerk had ze ook wat te zeggen. “Alleen door te bidden komt die eenheid terug”, zei ze. “Bid tot God. En als je dat niet goed kunt, vraag Hem dan je dit te leren. Je klopt bij Hem nooit vergeefs aan.”

Het interview werd gepubliceerd op vrijdag 28 oktober 1983, daags voor Allerheiligen dus. Zelf werd ze in 2016 door paus Franciscus heiligverklaard.

>> Lees hier het hele KN-interview met Moeder Teresa (PDF).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.